Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kön och boende påverkar ungas valdeltagande

Det finns stora skillnader i valdeltagande bland ungdomar, visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Kön, utbildning och bostadsort påverkar om man väljer att rösta.

Unga kvinnor röstar i större utsträckning än unga män. Arkivbild.

Unga kvinnor röstar i större utsträckning än unga män. Arkivbild.

Foto: Hanna Franzén/TT

Politik2022-04-22 08:33

Det är fler unga kvinnor än män som röstar enligt rapporten, som ger en översikt av hur unga i åldrarna 18–25 röstande 2018. I riksdagsvalet röstade 87,1 procent av kvinnorna och 82,1 procent av männen.

Bland boende i storstäder eller pendlingskommuner röstade 87 procent, jämfört med landsbygdskommuner där valdeltagande var 79,9 procent.

Unga med högre utbildning eller förvärvsarbete röstade i högre grad än de som saknade utbildning eller arbete. Även föräldrarnas bildningsnivå påverkade valdeltagandet.

Myndigheten ser också stora socioekonomiska skillnader. I områden med mycket goda socioekonomiska förutsättningar röstade 91,2 procent av de unga , medan siffran i områden med socioekonomiska utmaningar var 73,6 procent.

"Det är djupt oroväckande både för det politiska systemet och demokratins framtid", säger myndighetens generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!