– Sveriges nya statsminister har begärt ett möte och jag har bett våra vänner att ordna ett möte.Vi kommer att diskutera dessa frågor (Nato, reds anm) med honom i vårt land, säger Recep Tayyip Erdogan till regeringstrogna nyhetssajten Daily Sabah.
Han upprepar också de villkor som Turkiet ställer på att Sverige ska utlämna "misstänkta terrorister" från Sverige, och att de kraven står fast.
– Den nya statsministerns ståndpunkt är tydlig i kampen mot terrorism, och vi kommer självklart att pröva deras uppriktighet i den frågan på mötet, säger Erdogan.
Kristersson tar dock det höga tonläget från Erdogan med ro.
– Alla våra överenskommelser finns nedtecknade och formaliserade i den trilaterala överenskommelsen. Jag tror att Turkiet menar allvar med innehållet, och det gör vi också, säger statsministern till svenska journalister efter EU-toppmötet.
– Jag har all respekt för att de vill se resultat i enlighet med det avtalet, och det kommer vi också att visa, att vi systematiskt arbetar med detta inom ramen för svensk lagstiftning.
Den trilaterala överenskommelsen som Kristersson nämner syftar till det avtal som slöts på Natotoppmötet i juni mellan Sverige, Finland och Turkiet. Det handlar bland annat om att öka samarbetet mot terrorism mellan länderna.
Skickade brev till Erdogan
Samtidigt skickade Kristersson i går ett brev till president Erdogan, enligt Sveriges ambassad i Turkiet, rapporterar Aftonbladet.
Kristersson skriver i brevet att hans regering kommer att intensifiera antiterrorsamarbetet med Turkiet.
"På det här området har besök i Ankara nyligen av svenska Säkerhetspolisen och justitiedepartementet kunnat skapa starka plattformar för samarbete", står det i brevet, enligt tidningen.
Erdogan har vid flera tidigare tillfällen sagt att 73 personer från Sverige och Finland måste utlämnas till Turkiet. På senare tid har dock Erdogan talat i varmare ordalag om Finlands inställning till terrorism och snarare pekat ut Sverige som problemet.
Den tidigare S-regeringens svar på utlämningsfrågorna har varit att i Sverige gäller svensk lag och att svenska medborgare inte utlämnas.
"Förståelse för varandra"
Sveriges nye utrikesminister Tobias Billström (M) träffade på fredagen sin finländske kollega Pekka Haavisto i Helsingfors. De båda ländernas Natoansökningar har varit en av diskussionspunkterna, förklarade de båda utrikesministrarna på en pressträff.
Billström bedömer att det inte är en fråga om Sverige blir medlem i Nato, utan när.
– Vi gör bedömningen att arbetet med att uppfylla det här trepartsavtalet rullar på bra, och det är viktigt att alla tre parter, såväl Sverige som Finland som Turkiet, uppfyller alla delar. Det sker på flera olika sätt, inte minst genom att myndigheter samverkar, säger han till TT.
Billström nämner bland annat samarbete mellan brottsbekämpande myndigheter.
– Det ligger i allas vårt intresse att människor som begår brott och finns i ett annat land kan utlämnas tillbaka enligt de konventioner som finns, säger han.
TT: Vad händer om det finns personer på Turkiets lista som ni inte kan utlämna om ni ska följa svensk lag och internationell rätt?
– Jag vill inte spekulera om enskilda listor och de här frågorna, utan det viktiga är att överenskommelsen kommer uppfyllas och det kommer ske med utgångspunkt i rättssäkerheten.
TT: Hur ska Sverige komma runt Turkiets krav ifall det gäller utlämning av personer som till exempel skulle kunna riskera tortyr i Turkiet?
– Alfa och omega i de här sammanhangen är som alltid diplomati, samtal och dialog för att få en förståelse för varandra och för våra respektive system. Sverige har ett rättssäkert och välfungerande system för att bedöma personer som lämnat in asylansökningar eller människor som har begått brott på vårt territorium.
Lovar genomföra
Billström räknar med att processen i slutändan leder till att det turkiska parlamentet ratificerar den svenska Natoansökan. Den svenske utrikesministern underströk att den nya regeringen ger högsta prioritet till Natoprocessen och att regeringsskiftet i Sverige inte har förändrat något.
– Jag har varit väldigt tydlig med att min regering kommer att fortsätta att genomföra det trilaterala avtalet med Finland och Turkiet både före och efter att Sverige går in i Nato, säger Billström.
– Bland annat terroristbekämpning blir en prioritet både före och efter Natoanslutningen.
Billström räknar med att Sverige och Finland blir Natomedlemmar samtidigt. Det har spekulerats i att Turkiet kan komma att bara ratificera Finlands ansökan.
Billström uppger att man på mötet med Haavisto bekräftade att Sverige och Finland ska gå med i Nato samtidigt.
– Det är uppenbart att även Nato tjänar på att Finland och Sverige blir medlemmar samtidigt, säger Haavisto.
Han pekade också på att geografin och den säkerhetspolitiska situationen talar för att de två länderna ska bli Natomedlemmar samtidigt.
– Vi vill inte ha en lösning som på något sätt skadar vårt nära samarbete, säger Haavisto.
De både utrikesministrarna uppgav också att de räknar med att Ungern inom kort ratificerar de nordiska ländernas Natoansökan.
– Vi väntar ivrigt på Ungerns och Turkiets ratificeringar, säger Haavisto.