Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Johansson lättad men inställd på hård valkamp

En enda riksdagsröst fattades för att justitieminister Morgan Johansson (S) hade fått sparken av riksdagen i misstroendeomröstningen häromdagen. Svepskäl, kallar han oppositionens tal om KU-kritiken som motiv för att vilja peta honom.

Justitieminister Morgan Johansson kramade statsminister Magdalena Andersson efter misstroendeomröstningen mot honom i riksdagen den 7 juni, som han klarade med en röst.

Justitieminister Morgan Johansson kramade statsminister Magdalena Andersson efter misstroendeomröstningen mot honom i riksdagen den 7 juni, som han klarade med en röst.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2022-06-09 15:10

– Det handlar inte i första hand om mig utan hur de vill spela spelet, säger Johansson.

TT: Behöver man inte bry sig om KU-kritik?

– Uttalandeärendena är de lägst prioriterade. Det vet jag, jag har ju suttit i KU. Hade det varit allvarligt (kritiken) hade de kallat mig till utskottet, men det gjorde de inte.

– Sedan har den kritiken använts som svepskäl för att hänga upp misstroendet på någonting.

Kritiserades i KU

KU kritiserade i sitt betänkande Morgan Johansson för att flera gånger ha gjort uttalande som inte var korrekta eller sakligt grundade. Moderaternas gruppledare Tobias Billström beskrev Johansson som en "lögnaktig kanalje" och flera andra i oppositionen anklagade honom för att ha ljugit. Det håller Johansson inte med om.

Kommer han att ta intryck av KU:s påpekanden?

– Jag kommer att vara ännu mer noga med hur jag uttrycker mig. Samtidigt vet jag ju att om man vill och kan så kan man misstolka det som sägs.

TT: Du brukar ju inte vara den som är rädd för debatt, du sa att misstroendet var uttryck för valrörelsen, vad väntar du dig och hur ska du agera?

Inga illusioner

– Jag gör mig inga illusioner alls. Oppositionen tänker rikta starkt fokus på gängkriminalitet och mot mig. Det kommer nog att bli en ganska hård personkampanj mot mig, säger Johansson, som inte brukar vara den mildaste själv i sociala medier och debatt.

Partiledarna debatterade Natofrågan och misstroendet i TV4 i två dagar före omröstningen. Då gav Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch statsministern och S-ledaren Magdalena Andersson det Busch kallade ett "erbjudande". Det gick ut på att KD skulle låta bli att försöka rösta bort Johansson om Andersson frivilligt petade honom.

Andersson svarade att hon skulle ta sig en funderare. Vad tänkte Morgan Johansson då?

– Då tänkte jag väl – vi har pratat om det efteråt – att hon agerar alltid så att när hon får ett nytt förslag på bordet. Hon tänker alltid igenom sina alternativ. Och det var väl ett uttryck för det.

TT: Du kände inte marken gunga under dig?

– Nej, det gjorde jag inte. Tvärtom, jag känner ett väldigt starkt stöd från statsministern.

Kände lättnad

Men han känner sig ändå lite lättad över utgången av omröstningen.

– Men också en ganska stor oro. Lättnad över att utgången blev som den blev men oro för att det visar att högerpartierna är mer sammansvetsade än någonsin och att det är ingen tvekan om vilka det är som bestämmer i oppositionen och det är Sverigedemokraterna. Moderaterna följer bara med, hävdar Johansson.

Det var Sverigedemokraterna som väckte misstroendet men fick omgående stöd av M, KD och Liberalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!