Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ja till höjt lönekrav för invandrare

Riksdagen har klubbat igenom en lagändring om att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare.
–Det blir svårare att få tag på kompetens, varnar Centerns Jonny Cato.

Riksdagen säger ja till att höja lönekravet för arbetskraftsinvandrare. Arkivbild.

Riksdagen säger ja till att höja lönekravet för arbetskraftsinvandrare. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2022-11-30 16:24

Samtliga partier utom Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet röstade ja till att höja försörjningskravet.

Lagförslaget lades fram av Socialdemokraterna i september och den nya regeringen tänker i samarbete med Sverigedemokraterna ta förslaget vidare.

Vilken nivå som lönekravet ska ligga på är oklart. I Tidöavtalet slår regeringen och SD fast att lönenivån normalt ska motsvara medianlönen, vilket i nuläget är ungefär 33 000 kronor i månaden.

Det är inte heller klart när själva kravet införs. I propositionen står det att lagändringen ska träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.

"Målsättningen är att så snart som möjligt införa det höjda försörjningskravet, och vi kommer att återkomma i frågan om den exakta gränsen", skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i en kommentar till TT.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato är kritisk.

– Det är dålig politik för det blir betydligt mycket svårare för våra företagare att få tag på den kompetens man behöver. Inte minst inom bristyrken som undersköterskor, kockar och systemutvecklare.

Han tycker att kollektivavtal ska gälla kopplat till arbetskraftsinvandring.

– I dag är det över 20 000 människor som har ett arbetstillstånd i Sverige som går till jobbet och betalar skatt och bidrar till svensk konkurrenskraft och BNP varje dag. Och ungefär 60 procent av dem skulle inte leva upp till det höga lönegolv som Tidöpartierna vill föreslå, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!