– Vi bedömer att de här förslagen är oerhört angelägna, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och nämner att det skett spektakulära rymningar.
På Sveriges sex förvar sitter utlänningar som fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut och som inte lämnar landet frivilligt. De senaste åren har säkerheten försämrats, enligt ministern.
En statlig utredning föreslår en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen.
"Inte tillräckligt"
Det är främst när en person anländer till ett förvar eller tar emot besök som droger, vapen eller andra otillåtna föremål smugglas in, enligt utredaren Johan Lundmark, till vardags lagman i kammarrätten i Stockholm.
– Det regelverk som finns i dagsläget är inte tillräckligt, säger han.
Därför ska kroppsvisitation kunna genomföras vid ankomst i fler fall än i dag. Även paket ska kontrolleras i fler fall.
Migrationsverket ska dessutom få besluta om att kontrollera alla besökare och väskor med en metalldetektor och en ny form av övervakade besök ska införas, så kallade glasrutebesök, där den förvarstagne och besökaren sitter i olika rum med en glasruta emellan sig.
Rumsvisitation, som inte får göras i dag, ska bli tillåtet för att söka efter otillåtna föremål och upprätthålla ordning och säkerhet.
Ska även gälla barn
Även om barn sällan sätts i förvar så ska de också utsättas för åtgärderna. För att stärka rättssäkerheten och barns rättigheter föreslår utredaren att kroppsvisitation av barn alltid ska genomföras i närvaro av ett vittne.
Migrationsverket ska också få möjlighet att använda narkotikasökhundar. Målet är två hundekipage som åker runt i Sverige.
– De används av andra myndigheter, bland annat Kriminalvården, och är ett mycket effektivt hjälpmedel när man söker efter narkotika. Narkotikasökhundar kan också ha en preventiv effekt, säger Johan Lundmark.
Åtgärderna föreslås börja gälla 1 juli 2025.