Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hultqvist: Ryssland hotar säkerhetsordningen

Rysslands agerande hotar hela den europeiska säkerhetsordningen, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). Samtidigt kritiseras ministern för att inte hålla dörren öppen för ett Natomedlemskap, som Finland.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade på Folk och försvars rikskonferens i Stockholm.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade på Folk och försvars rikskonferens i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-01-10 07:46

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att regeringens och Hultqvist linje, med tanke på det ryska agerandet, är obegriplig.

– Att nu säga till Ryssland att vi utesluter för all framtid- att gå med i Nato, det är olyckligt, det är inte bra för Sverige, säger Kristersson till TT och påminner om att det sedan förra året finns en majoritet för en Nato-option i riksdagen.

– Det är regeringen som har en udda ståndpunkt, inte riksdagen. I Natooptionsfrågan finns det redan en majoritet, säger han.

Försvarsministern inledningstalade på rikskonferensen Folk och Försvar, som hålls digitalt på grund av pandemin. Han talade först om Rysslands agerande, kravlistan på Nato och särskilt situationen på gränsen till Ukraina.

– Hela den europeiska säkerhetsordningen ifrågasätts och hotas av Rysslands agerande, säger Peter Hultqvist.

Han lyfte att alla länder har rätt till sin egen suveränitet enligt FN:s principer. Ryssland utmanar internationell folkrätt.

– Ryssland, som i egenskap av permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, borde känna ett särskilt ansvar att upprätthålla FN:s principer. Det är mycket viktigt.

"Inget utrymme"

Sverige behöver kunna samverka med Nato och EU är Sveriges viktigaste säkerhetspolitiska plattform, fortsatte han.

– Vår strategi är att bygga säkerhet tillsammans med andra. Vi är i dag en respekterad partner som bidrar till att leverera säkerhet. Det vi gör är vårt eget val och bygger på beslut i Sveriges riksdag. Så ska det förbli. På den punkten finns inget utrymme för kompromiss, säger Hultqvist.

Oppositionen, med Moderaterna i spetsen, har krävt att regeringen tar initiativ till samtal på högsta politiska nivå om Sveriges säkerhetspolitik med anledning av Rysslands agerande vid gränsen till Ukraina. Nu säger statsminister Magdalena Andersson (S) till GP att hon kommer att bjuda in till samtal i närtid.

Moderatledaren Ulf Kristersson talade också på Folk och Försvar och tog upp de ryska kraven på Nato.

– Det är enkelt uttryckt fullständigt uteslutet, för Ukraina förstås, för fria stater som förr var en del av Sovjet, men också för länder som Finland och Sverige.

"Finlands sak är vår"

Flera gånger lyfte M-ledaren just Finland som ett exempel där Sverige bör ta efter, särskilt när det kommer till möjligheten att i framtiden gå med i Nato. Han lyfte det Finlands president Sauli Niinistö sa i sitt nyårstal om att det står landet fritt att gå med i Nato om man vill.

– Sverige bör nu i bred politisk enighet göra samma sak som Finland. För Finlands sak är också vår.

Ulf Kristersson kritiserade också Peter Hultqvist för hur han svarat på de ryska kraven.

– Jag tycker inte han är tydlig på samma sätt som den finska statsledningen är tydlig. De var mycket tidigare, snabbare och kraftfullare.

– Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan utesluta ett Natomedlemskap i ett läge där Ryssland alltmer agerar som Sovjetunionen. Jag söker ingen strid om Natofrågan men att nu utesluta det som för hela den fria världen är avgörande säkerhetsgarantier är för mig svårbegripligt.

Fakta: Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA går med på:

* Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

* Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte upprätta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!