Syftet med lagförslaget, som är tänkt att träda i kraft 28 mars, är att förhindra skjutningar och sprängningar i pågående gängkonflikter.
Lagen ger polisen rätt att besluta om tillfälliga säkerhetszoner eller visitationszoner, om det finns en påtaglig risk för skjutning eller sprängning i området kopplat till en konflikt mellan gäng.
Inom zonen får polisen rätt att kroppsvisitera och undersöka bilar i jakt på vapen eller sprängämnen, utan konkret brottsmisstanke.
Zonen kan omfatta en stadsdels centrumområde eller ett köpcentrum, men justitieminister Gunnar Strömmer (M) utesluter inte att även en hel stadsdel kan omfattas.
Han understryker att lagen inte är särskilt riktat mot utsatta områden. Däremot är sådana områden särskilt drabbade av gängkonflikter.
Etnisk profilering förbjuden
En huvudinvändning mot lagen är att kroppsvisitationerna kan skada invånarnas tillit till polisen, särskilt om det kan misstänkas att urvalet sker på etnisk grund.
Liberalernas rättspolitiska talesperson Martin Melin säger att han "blir förbannad" över att det finns en misstro mot polisen.
– Vi har höga företrädare i det här landet som pekar ut poliser som några man inte kan lita på, säger han.
– Vi kan inte sitta här inne och tro att svensk polis ska använda lagen för att trakassera folk. Det här ger polisen ett sätt att effektivt förhindra brott, förhindra att folk dör.
Etnisk profileringen kommer fortsatt vara förbjudet och kroppsvisitationer måste ske på saklig grund. Det kan till exempel vara en viss klädstil som ett gäng inblandat i en våldsam konflikt använder, för att polisen ska anse att det finns skäl för ingripande.
Guccikepsar pekas ut
Enligt Melin har polisen bra koll på hur gängen klär sig.
– Alla som går runt med guccikopiakepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär guccikopiakepsar, säger han.
– Olika grupperingar har en viss stil och det kan ändras. Men poliserna i området kan mycket väl berätta vilka märken man bär där.
Saklig grund för ingripande kan också vara tips eller underrättelseinformation om att vissa personer ingår i ett gäng eller att ett viss fordon används av ett gäng.
I Danmark har polisen använt sig av visitationszoner i 20 år och fattat över 200 sådana beslut, varav 14 under 2022.