Det motsvarar en höjning på 30 procent och är den största höjningen på tolv år.
Förslaget från regeringen och Sverigedemokraterna aviserades i september i samband med presentationen av budgeten för 2025, men då utan siffror. Nu finns dock siffrorna med, i en promemoria som har skickats ut på remiss och som regeringen vill ha in synpunkter på senast den 17 februari.
30 procent
Förslaget innebär en kraftig höjning av gränsen för frikort för receptbelagda läkemedel, från den 1 juli nästa år. Det är den största höjningen, cirka 30 procent, sedan 2012.
I dag måste den enskilde lägga ut 2 850 kronor (2 900 efter indexhöjning vid årsskiftet) ur egen ficka under en tolvmånadersperiod innan staten tar över hela kostnaden. Då ges frikort och läkemedlen blir avgiftsfria.
Efter den första juli nästa år ska den enskilde betala 3 800 för egna läkemedel, enligt förslaget, innan frikort ges.
Kostar för mycket
Regeringen motiverar höjningen med att statens andel av kostnaden för högkostnadsskyddet har ökat mycket mer än patienternas egenavgifter. Finansieringen ska säkras genom att patienterna betalar mer för medicin.
I förslaget ingår också att den enskilde får stå för hela kostnaden för läkemedel upp till 2 000 kronor, mot idag 1 450 kronor. Det följer av att regeringen ville stuva om i den trappa i högkostnadsskyddet som innebär att den enskilde får rabatt på läkemedel efter att ha uppnått vissa steg.
Förslaget innebär också att den enskilde ska stå för 75 procent av kostnaden för läkemedel mellan 2 000 och knappt 3 600 kronor.