Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försvaret tonar ned risk för miljardbrist

Försvarsmakten varnar för att dra "förhastade slutsatser" om att det skulle fattas miljarder för inköp och investeringar utifrån det kompletterande budgetunderlag som regeringen har fått.
–Det finns utmaningar som vi arbetar med, är försvarsminister Peter Hultqvists (S) kommentar.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick svara på frågor om amerikansk avlyssning och försvarets ekonomi i riksdagen på torsdagen. Arkivbild.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fick svara på frågor om amerikansk avlyssning och försvarets ekonomi i riksdagen på torsdagen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2021-06-03 18:08

Men försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) säger sig vara oroad, inte minst när det gäller förutsättningarna för att genomföra det stora försvarsbeslutet som riksdagen tog den 15 december. Förutom att det lägger fast kursen för åren fram till 2025 är det också ett viktigt och pengakopplat beslut för tio år framåt.

– Riskerna ökar för att vi går mot ett underfinansierat försvarsbeslut, säger Jonson.

Både Peter Hultqvist och företrädare för Försvarsmakten har nu mött försvarsutskottet för att informera om ekonomin. I det kompletterande budgetunderlaget flaggar Försvarsmakten för att en omräkning till 2022 års prisläge naggar den långsiktiga investeringsplanen i kanten med motsvarande tio miljarder kronor. Det talas även om att redan gjorda åtaganden har underskattats i kostnad.

På marginalen

Men viceamiral Jonas Haggren, chef för ledningsstaben i Försvarsmakten, varnar för att dra "förhastade slutsatser" om ekonomin utifrån budgetunderlaget. Prisomräkningen påverkar på marginalen, investeringsplanen omfattar 400 miljarder.

– Det kommer alltid att finnas ekonomiska utmaningar i försvarsekonomin, men i det läge vi har nu är det hanterbart. Men vi kommer att behöva följa detta, säger Haggren till TT.

Genomförandet av det stora försvarsbeslutet, med de största anslagshöjningarna på mycket länge till det militära försvaret ska inte vara i fara, enligt Haggren.

Pål Jonsson bedömer att Försvarsmakten kan tvingas planera om och senarelägga projekt under perioden 2026–2030.

Marinen påverkas

Myndigheten pekar i underlaget på att projekt inom marinen och flyget kan påverkas.

Peter Hultqvists beskrivning av de nya siffrorna från Försvarsmakten är att det handlar om "smärre justeringar" och inga överraskningar.

– Det är inte frågan om några stora saker i den samlade ekonomin, Inriktningen i försvarsbeslutet ligger fast.

– Men det finns utmaningar på marinsidan och inom flyget. Där krävs att man utnyttjar riskavsättningar som finns i budgeten och att man tittar på kompensatoriska åtgärder, säger Hultqvist till TT

Fakta: Försvarsbeslutet

I höstas tog riksdagen det så kallade försvarsbeslutet. Det anger inriktning och anslag för försvaret under åren 2021 till och med 2025.

Det anger även inriktning och löften om ytterligare höjda anslag från 2026 och fem år framåt.

Investeringsplanen sträcker sig till och med 2032.

Försvarsbeslutet innebar den största höjningen av anslagen till det militära försvaret på mycket länge. 2025 kommer det militära försvaret att ha uppemot 25 miljarder mer per år jämfört med 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!