Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Experten om Nasrallah: Han är som en papegoja

Efter koranbränningarna har tonläget mot Sverige skruvats upp och de kritiska uttalandena duggat tätt. Men inget tyder på att protesterna sporras av kraftmätningar i den muslimska världen, säger professor Said Mahmoudi.
–Däremot har Iran en ganska drivande roll inom samarbetsorganisationen OIC, förklarar han.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Politik2023-07-29 20:50

Efter koranbränningarna har det shiamuslimska Irans högste ledare, Ayatolla Khamenei, bland annat anklagat Sveriges regering för att ha förklarat krig mot den muslimska världen.

I helgen var det så den Iranstödde Hizbollahledaren i Libanon, Hassan Nasrallah, tur att i hårda ordalag fördöma händelserna.

Att Nasrallah följer efter förvånar inte Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet:

– Han är som en papegoja. Han upprepar exakt vad Khamenei säger för Hizbollah är betalt av Iran och de är så tacksamma och fungerar som Irans filial i Libanon, så det är inte alls konstigt, säger han.

Det var dessutom den mäktiga irakiske shialedaren Muqtada al-Sadr som uppmanade sina anhängare att storma Sveriges ambassad i Bagdad.

”En statsangelägenhet”

Men även från sunnimuslimskt håll har tung kritik mot Sverige kommit.

– Den sunnimuslimska delen är av en annan sort. al-Azhar-universitetet i Kairo betraktar sig själva som den högsta religiösa auktoriteten bland sunnimuslimer, men ändå har det inte samma kraft. De är upprörda på regeringsnivå och det finns protester men det är mer staten som agerar och inte folket och då menar jag att där kan man vänta sig mer diplomati och att det ses som en vanlig statsangelägenhet, säger Said Mahmoudi.

Enligt honom är det annorlunda i Iran eftersom både ledarskiktet och folket reagerat, vilket också gör att protesterna upplevs som starkare.

– Jag ser den iranska reaktionen som mer politisk på grund av Khameneis roll och ställning och att det är en fanatisk stat. Men övriga islamiska länder har också gjort samma sak, som att kalla hem ambassadörerna och lämnat skriftliga protester. De är väldigt upprörda men inte på samma sätt och inga domar eller sanktioner har kommit.

Ingen tävling

Said Mahmoudi skulle inte bli förvånad om det kommer sanktioner mot Sverige likt de mot Danmark 2005 efter Mohammed-karikatyrerna. Då bojkottades danska produkter.

Men att se det som sker som en tävling i fördömanden mellan två muslimska falanger, den sunnimuslimska och den shiamuslimska, tycker han är fel.

– Däremot har Iran en ganska drivande roll inom samarbetsorganisationen OIC och har varit drivande till att utrikesministrarna ska träffas för att se om de kan vidta åtgärder, förklarar han.

En särställning

Ett nytt möte med utrikesministrarna i de 57 länder som ingår i den islamiska samarbetsorganisationen OIC är planerade till den 31 juli och ska handla om koranbränningarna i Sverige och Danmark.

Där har Iran alltså en särställning i den muslimska världen och kan påverka på andra sätt, menar Said Mahmoudi.

– Andra stater har varken intresse eller möjlighet att tävla med Iran när det gäller hur man ska hantera det här. Iran har ett intresse att fördöma och tvinga Sverige åt en riktning, men att vidta extrema åtgärder tror jag inte att något annat land är berett att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!