Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brett stöd för Norlén som talman

Högerpartierna är överens om att rösta för att Andreas Norlén (M) ska fortsätta som riksdagens talman. Beskedet välkomnas av avgående statsminister Magdalena Andersson (S).

Riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén har nominerats till att få fortsätta på posten. Arkivbild.

Riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén har nominerats till att få fortsätta på posten. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-09-25 10:34

Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD), Sverigedemokraterna (SD) och Liberalerna (L) presenterade sin överenskommelse på söndagen.

Det har funnits spekulationer om att SD skulle kräva talmansposten på grund av att SD blivit ett större parti än M. Men de fyra partierna för nu fram Andreas Norlén som gemensam kandidat.

Moderatledaren Ulf Kristersson ville inte låta sig intervjuas, men partierna skriver i ett pressmeddelande:

"Talmannen är riksdagens främsta representant. Ämbetets vikt och betydelse innebär att det är viktigt att personen som innehar det är kunnig och brett respekterad."

Väljs på måndag

Riksdagen ska välja talman på måndagen, men Norlén kan nu räkna med att få vara talman i ytterligare fyra år.

Beskedet från högerpartierna välkomnas av Socialdemokraternas ledare, den avgående statsministern Magdalena Andersson.

"Andreas Norlén har under de gångna fyra åren förvaltat förtroendet väl och har varit en god representant för Sveriges riksdag", meddelar hon i en skriftlig kommentar till TT.

Talmannens roll är framförallt att leda debatter och omröstningar i riksdagens kammare, samt leda arbetet med att hitta en ny statsminister efter val. I rollen ingår också att representera Sverige i olika sammanhang. Ämbetet är rikets näst högsta efter kungen.

Inte svårt för L

Överenskommelsen mellan högerpartierna innebär också att de nominerar sverigedemokraten Julia Kronlid till andra vice talman.

– Det har varit diskussioner och givande och tagande mellan partierna. Vi har fått en bra helhet med en talman, Andreas Norlén, som åtnjuter stort förtroende hos svenska folket, säger Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson.

TT: Är det svårt för liberaler att rösta för en sverigedemokrat som andre vice talman?

– Redan sedan SD kom in i riksdagen har vi varit för att ett partis storlek ska återspegla sig i talmanspresidiet, säger Persson.

– Så redan 2014 och 2018 ställde vi oss bakom principen att SD har rätt till en vice talman.

V vill stoppa

När det gäller posten som förste vice och tredje vice talman så är högerpartierna överens om att de ska lägga ned sina röster. Därmed blir sannolikt socialdemokraten Kenneth G Forslund förste vice talman.

Vänsterpartiet vill förhindra att en sverigedemokrat blir andre vice talman och är berett att rösta på en centerpartist för den posten. För att det ska lyckas krävs att alla riksdagsledamöter från de rödgröna partierna också gör det. Samt att två ledamöter från högersidan går emot sitt eget partis linje.

Men Centerpartiet nominerar i stället Kerstin Lundgren (C) att fortsätta som tredje vice talman, meddelar partiledaren Annie Lööf på Twitter senare på söndagskvällen.

“Då C och V har lika många mandat i riksdagen är det upp till riksdagen att avgöra vem man har störst förtroende för”, skriver Lööf.

Ledande poster för SD

Högerpartiernas överenskommelser handlar också om hur man ska fördela ledande poster i riksdagens 16 utskott emellan sig. Det handlar om ordförande, vice ordförande och i något utskott även om andre vice ordförande.

Högerpartierna kan räkna med att tillsammans få hälften av de posterna i riksdagen, det vill säga minst 16. Överenskommelsen innebär att SD får åtta av de så kallade presidieposterna som tillfaller högerpartierna. Hittills har SD inte haft någon sådan post.

M får, enligt överenskommelsen, fyra poster medan KD och L får två var.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson är nöjd med att hans parti nu får en ordförande och en viceordförandepost, trots att L är riksdagens minsta parti.

– Genom detta får vi ett större inflytande i parlamentet genom att vi får två presidieposter i utskotten. Så det är är en bra överenskommelse och bra för Sverige, säger Mats Persson.

Vilka utskott partierna får utse ordförande och vice ordförande i avgörs först i förhandlingar mellan samtliga åtta partier i riksdagen.

Förhandlingar fortsätter

TT: Vad innebär den här överenskommelsen i stort?

– Att det är fyra partier som har förmåga att komma överens och som tar ansvar för Sverige, säger Mats Persson.

– Svenska folket har röstat för ett maktskifte och det är ett ansvar vi fyra partier nu måste bära framåt.

M, KD, L och SD fortsätter nu att förhandla om gemensamma förslag på olika sakpolitiska områden som ska utgöra grunden för en ny borgerlig regerings politik.

Fakta: Tidigare talmän

Andreas Norlén (M) 2018–

Urban Ahlin (S) 2014–2018

Per Westerberg (M) 2006–2014

Björn von Sydow (S) 2002–2006

Birgitta Dahl (S) 1994–2002

Ingegerd Troedsson (M) 1991–1994

Thage G Peterson (S) 1988–1991

Ingemund Bengtsson (S) 1979–1988

Henry Allard (S) 1971–1979

Källa: Riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!