Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Andersson: Svårt utfärda vallöften

Statsminister Magdalena Andersson (S) ser risker med att utfärda tydliga vallöften. Hon varnar för att det kan göra det svårt att bilda ny regering.

Statsminister Magdalena Andersson besökte Örebro under tisdagen.

Statsminister Magdalena Andersson besökte Örebro under tisdagen.

Foto: Pavel Koubek/TT

Politik2022-08-09 08:45

I P1:s partiledarutfrågning fick Socialdemokraternas partiledare frågan om ordet vallöfte blivit omodernt. Och om det är bättre att tala om valmålsättningar.

– Ja, jag tror faktiskt det, sade Andersson.

Orsaken är det komplicerade parlamentariska läget.

Andersson konstaterar att det inte längre är möjligt att utfärda vallöften på samma sätt som när S hade 45 procent av rösterna eller när Alliansregeringen hade majoritet i riksdagen.

TT: Begär du ett öppet mandat av väljarna?

– Nej vi i S kommer de kommande veckorna presentera en lång rad förslag som vi kommer att gå till val på och vilja genomföra, säger Andersson.

Men hon tillägger att ingen partiledare ser ut att få en majoritet i riksdagen efter valet.

– För att vi ska kunna få en regering så måste man förhandla och kunna ta och ge i förhandlingarna.

"Helt absurt"

Andersson ser till exempel ett behov av att införa en beredskapsskatt för de med de "allra högsta" inkomsterna, för att finansieringen av försvaret inte ska drabba välfärden.

Hon kan dock inte ge besked om hur stor den skatten skulle vara eller var inkomstgränsen för den skatten skulle gå. Det är något som måste förhandlas med andra partier.

Centern (C) har sagt att man inte kommer att acceptera höjd skatt på arbete, boende och sparande. Det partiet kan få en avgörande roll för om S ska kunna behålla regeringsmakten efter valet.

I P1 fick Andersson även frågan om hon kan lova att inte höja fastighetsbeskattningen efter valet. Moderaterna "varnar" i sin valkampanj för en ny fastighetsskatt, trots att S inte har ett sådant förslag.

– Det är helt absurt att M driver kampanj om detta, säger Andersson i P1.

– Vi kommer inte gå till val på en fastighetsskatt, har inga planer på det och vi har visat de senaste åtta åren att vi inte gör det (återinför fastighetsskatten).

Kan ej lova

Men Andersson vill ändå inte lova att inte ändra i fastighetsbeskattningen, eftersom sådana röda linjer kan skapa låsningar inför eventuella regeringsförhandlingar efter valet.

– Hon bekräftar i praktiken att hon inte alls utesluter fastighetsbeskattning och att hon håller allt öppet, säger moderatledaren Ulf Kristersson.

Bland andra Vänsterpartiet (V), flera tunga S-distrikt och LO vill återinföra en fastighetsskatt. V har en rad förslag på olika skattehöjningar och kan få en avgörande roll för om Andersson kan fortsätta som statsminister efter valet.

Magdalena Andersson uppger att det osäkra säkerhetspolitiska och världsekonomiska läget gör att det är viktigt att regeringsbildningen i höst inte tar lika lång tid som efter valet 2018. Därför vill hon inte nu dra upp röda linjer inför eventuella regeringsförhandlingar.

– Jag kommer inte att ägna mig åt att skapa låsningar, säger hon.

Upp till väljarna

Frågan är hur väljarna ska tänka på valdagen när det inte kan utfärdas några säkra vallöften.

– Det är upp till väljarna vilket förtroende man har för partiledarna och för hur de ska agera i förhandlingarna, säger Andersson.

– Det är tydligt hur vi i S har agerat de senaste åren. Sedan får man väga förtroendet för mig mot förtroendet för hur Ulf Kristersson ska hantera förhandlingarna med Jimmie Åkesson, när M och SD är två jämnstora partier.

TT: Är du mer pålitlig än Kristersson?

– Det är helt upp till väljarna, men S har en helt annan förhandlingsposition jämfört med vad Kristersson kommer att ha i förhållande till Åkesson.

Socialdemokraternas kampanjstab vill att valrörelsen ska fokusera på vem som är lämpligast för statsministerposten – likt en presidentvalskampanj. S-ledaren leder klart när väljarnas förtroende för de olika partiledarna mäts.

Magdalena Andersson begav sig på tisdagen ut på valturné till bland annat Örebro.

– Nu är det upp till svenska folket att bestämma vem de tycker ska styra Sverige. Vill de ha mig som statsminister eller Kristersson, sade Andersson strax innan hon klev på turnébussen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!