Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Andersson får till tisdag att samla stöd

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson får i uppdrag av riksdagens talman att sondera möjligheterna för att bilda ny regering. Det beskedet ger talman Andreas Norlén på en pressträff.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) får uppdraget att sondera möjligheterna för att bilda regering.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) får uppdraget att sondera möjligheterna för att bilda regering.

Foto: Fredrik Persson/TT

Politik2021-11-11 09:00

– Jag har beslutat att uppdra åt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att sondera för en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Norlén på pressträffen efter en dag då han haft möten med riksdagens samtliga partiledare för att höra deras åsikter och förslag.

Andersson får till tisdag den 16 november klockan 10 på sig. Då ska hon rapportera till talmannen hur det har gått.

Vill se snabb process

Om hon då har säkrat ett underlag för en regering skulle en statsministeromröstning kunna ske redan den 18 november. Om Andersson släpps fram av riksdagen skulle ett regeringsskifte kunna ske den 22 november.

Magdalena Andersson har möjlighet, om hon anser att hon behöver det, att begära förlängning bortom tisdag.

– Jag vill se en snabb men inte forcerad process, säger Norlén.

"Jag är redo, mitt sonderingsarbete börjar nu och jag har precis bjudit in Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till samtal", skriver Magdalena Andersson i ett inlägg på sociala medier.

Driva på processen

Talmannen säger att han inte har vägt in om en Anderssonledd regering kan få igenom den budget hon lagt fram som finansminister. Det är två skilda processer.

Däremot är han beredd att föreslå Magdalena Andersson som statsminister även om förhandlingarna med V inte är klara.

– Jag utesluter inte det för att driva på processen, säger Andreas Norlén.

Vänsterpartiet kräver en uppgörelse innan man kan släppa fram S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister.

– Det kan bli stora och svåra förhandlingar. Vår statsministerkandidat är Magdalena Andersson, men givet då att det finns en uppgörelse, säger Nooshi Dadgostar.

Efter storlek

En uppgörelse ska, enligt Dadgostar, spegla V:s storlek och styrka. Hon pekar på att den rödgröna regeringen har förhandlat mycket med C, framför allt om strandskyddet och den privata äganderätten i skogen.

– C har fått igenom alla sina krav. Den obalansen måste rättas till i förhandlingarna, säger hon.

I förhandlingar med Andersson kommer höjda pensioner att vara ett viktigt ingångsvärde för V. Ett annat viktigt ingångsvärde är en höjd sjukförsäkring.

Staka ut väg

Även om Andersson skulle vilja uppfylla de kraven blir det svårt för henne. Ändringar i pensionssystemet måste förankras i den så kallade pensionsgruppen där S, MP, M, C, KD och L ingår.

Höjd sjukförsäkring kommer kräva förändringar i den redan framlagda budgetpropositionen för 2022.

– Jag ser det som fullt realistiskt att göra förändringar i både pensioner och sjukförsäkring, säger Dadgostar.

Magdalena Andersson har en annan uppfattning.

– Om jag skulle förhandla budgeten med V så kommer C inte att kunna rösta för den, det framstår ju som en ganska meningslös operation om man vill ha igenom förslagen i verkligheten, säger Andersson.

Efter talmansrundorna på torsdagen förklarade Magdalena Andersson att hon vill leda en regering med syftet att "staka ut en tydlig väg" för Sverige.

Ett spektakel

Moderatledaren Ulf Kristersson förklarade efter mötet med talmannen att det saknas parlamentariska förutsättningar för att han ska kunna bli statsminister.

– Så länge C vill ha en socialdemokratisk regering finns inga förutsättningar för en borgerlig regering, säger han.

Kristersson kallar processen för att hitta en ny statsminister för "ett spektakel."

Även KD, L och SD förklarade att de kommer att rösta nej till Magdalena Andersson.

För att bli godkänd som statsminister av riksdagen krävs att statsministerkandidaten inte får 175 eller fler nej-röster emot sig. Högeroppositionen har tillsammans 174 nej-röster.

Andersson har i dag stöd av S och MP. C tänker avstå från att rösta, det vill säga trycka gul knapp. Därför måste även V lägga ned sina röster för att hon ska kunna godkännas som statsminister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!