Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han ledde polisen under turbulenta år

För snart sex år sedan blev Anders Thornberg polisens första rikspolischef med poliserfarenhet. Det extrema gängvåldet har präglat åren, och trots envisa upprepningar om att polisen är framgångsrik har han inte saknat kritiker.

Rikspolischef Anders Thornberg avgår efter nästan sex år på tjänsten för att bli landshövding i Halland. Arkivbild.

Rikspolischef Anders Thornberg avgår efter nästan sex år på tjänsten för att bli landshövding i Halland. Arkivbild.

Foto: Martin Solhaug Standal/NTB/TT

Polis2023-11-17 17:21

Det har inte varit ett helt lätt uppdrag för Anders Thornberg som rikspolischef, med en våldsvåg av sällan skådat slag och jävsanmälningar och konflikter inom polisens högsta ledning.

När han tillträdde tjänsten, den 1 februari 2018, och tog över efter den av polisfacket mycket kritiserade Dan Eliasson, möttes han av positiva tongångar från såväl riksdagspartierna som polisfacket och de egna leden. Men Bo Wennström, professor emeritus i rättskunskap, var mer försiktig.

– Det krävs en nästan gudalik person för att klara av det här jobbet. Han får kanske en smekmånad, sedan blir det tufft, sade han då till TT.

Och tufft har det varit, med den eskalerande våldsvågen och rekordmånga gängrelaterade dödsskjutningar.

Larmade 2020

Redan under hösten 2020 larmade Thornberg i ett öppet brev att polisen är hårt pressad och att "våldsutvecklingen är synnerligen allvarlig".

"Vi jobbar intensivt, dygnet runt, trots det fortsätter det grova våldet", skrev Thornberg då.

Minskad nyrekrytering till gängen är en nyckelfråga, menade Thornberg, vilket också den dåvarande regeringen skrev under på.

Under våren 2021 sade han att polisens offensiv hade gjort det mindre attraktivt för unga att gå med i gängen. Flera gängkriminella greps sedan polisen hackat den krypterade appen Encrochat.

Men utvecklingen har inte vänt. I dag larmas det i stället om att allt yngre personer rekryteras, och 15-åringar har dömts för att ha dödat jämnåriga i gängrelaterade skjutningar.

Fick motta kritik

I våras fick också polismyndigheten, med Thornberg i spetsen, motta kritik från såväl justitieminister Gunnar Strömmer som från Riksrevisionen.

Polisen måste lösa fler brott, sade man, och pekade bland annat på ingen hade dömts för tre av fyra dödsskjutningar

– Vi tar till oss rapporterna, och det är inte alltid vi delar uppfattningar som finns i dem, sade Thornberg på en fråga om kritiken i Riksrevisionens rapport under en presskonferens.

Under våren 2023 skakades polismyndigheten också av regionpolischef Mats Löfvings död. Thornberg hade tillsatt en särskild utredare för att granska Löfvings eventuella jäv i flera beslut. På en i efterhand hårt kritiserad presskonferens rekommenderade utredaren att Löfving skulle skiljas från sin tjänst. Samma dag hittades han död.

Thornberg fick utstå skarp kritik för hur ärendet hanterades, bland annat från polisfacket.

Polisen mer framgångsrik

Även hösten 2023 präglas av gängkrig och dödsskjutningar. Anders Thornberg kallade till pressträff i oktober och konstaterade att det var ett "synnerligen allvarligt" läge.

– Den senaste tidens terrorliknande våldsdåd sätter djupa spår i oss alla, sade han.

Men trots nya dåd närmast dagligen är polisen framgångsrik i sitt arbete, menar Thornberg som säger att de lyckas förhindra ett stort antal våldsdåd.

Enligt medieuppgifter ska Thornberg redan efter sommaren ha meddelat regeringen att han inte vill fortsätta efter att förordnandet går ut i februari, men att han kunde tänka sig sitta kvar i några månader tills en ersättare finns på plats.

Nu lämnar han i stället sin tjänst flera månader i förtid.

Fakta: Anders Thornberg

Född 1959 i Halmstad.

Blev färdig polis 1981 och jobbade därefter i Stockholms polisdistrikt, bland annat som ordningspolis på Södermalm.

1986 började han på Säkerhetspolisen (Säpo) och har där varit bland annat spanare, informationschef och operativ chef. Han har också genomgått olika chefsutbildningar inom polisen och fått en chefsutbildning vid FBI i USA.

2012 blev han chef över Säpo.

Tjänsten som rikspolischef tillträdde han den 15 februari 2018.

Den 1 december tillträder han som landshövding i Halland.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!