Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mer än var tionde ridolycka ger bestående men

Runt en halv miljon svenskar sysslar med ridning – en sport som är långt ifrån riskfri. Varje vecka råkar omkring tolv ryttare ut för en huvudskada, visar en genomgång från försäkringsbolaget Folksam.
–Det är ju de som är mest allvarliga, säger Helena Stigson på Folksam.

Huvudskador är den allra vanligaste skadan i samband med en ridolycka, visar siffror från försäkringsbolaget Folksam. Arkivbild.

Huvudskador är den allra vanligaste skadan i samband med en ridolycka, visar siffror från försäkringsbolaget Folksam. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Olyckor2023-11-03 06:02

Förutom att en halv miljon svenskar tävlar eller sysslar med ridning på sin fritid är ridsporten också en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige, tvåa efter fotbollen.

Folksams kartläggning, där man gått igenom personskador bland Ridsportförbundets medlemmar under åren 2017-2021, visar att runt 1 400 personer inom ridsporten skadas varje år. I de flesta fall handlar det om ryttare som ramlat av sin häst.

Huvudskador är den allra vanligaste skadan (44 procent) och enligt försäkringsbolaget råkar runt tolv personer i veckan ut för den typen av skada i samband med träning, tävling eller hantering av hästar.

– Huvud utgör en så pass stor andel av skadorna, men samtidigt vet vi att hjälmanvändningen är väldigt hög. Det är väldigt få som rider utan hjälm, säger Helena Stigson som är forskningsansvarig på Folksam.

Bestående men

I den yngre åldersgruppen, 7-20 år, är skador mot huvudet den allra vanligaste skadan. Men det är inte de allra yngsta som löper störst risk att råka ut för en olycka.

Risken är högst i åldersgruppen 21-40 år, men vad det beror på är svårt att säga:

– Det som man kan tänka sig ligger bakom det är att man blir en mer rutinerad ryttare och kanske tävlar på högre nivåer. De allra yngsta tävlar inte överhuvudtaget och man vet att tävlingsmomentet alltid är ett riskmoment i alla sporter.

Folksam konstaterar även att mer än var tionde skada leder till bestående besvär.

– De är främst armskador, men det förekommer även huvudskador och det är ju de som är mest allvarliga.

Blivit bättre

Eftersom användningen av hjälm inom ridsporten generellt är hög är det viktigt att hitta andra sätt att förebygga att olyckor faktiskt sker, menar Helena Stigson.

Dessutom är det viktigt att utrustningen som används ger bästa möjliga skydd.

– En ridhjälm tar bort ungefär hälften av skadorna, den har en skyddseffekt. Vi ser också att hjälmarna blir bättre, men inte alls i samma takt som med exempelvis cykelhjälmar, säger Helena Stigson.

Fakta: Folksams genomgång av ridskador

Folksam har gått igenom 7 000 inrapporterade personskador bland Svenska Ridsportförbundets medlemmar mellan åren 2017 och 2021.

Den allra vanligaste olyckan är att ryttaren ramlar av hästen, 81 procent.

Omkring tolv procent av skadorna leder till permanenta besvär.

Den vanligaste skadan är en huvudskada, drabbar 44 procent av ryttarna.

Omkring 18 procent av dem som skadas drabbas av hjärnskakning.

I åldersgruppen 7-20 år utgör huvudskador hälften av de inrapporterade personskadorna.

Störst risk för att råka ut för en olycka löper personer i åldersgruppen 21-40 år.

Omkring 155 000 ryttare i Sverige är försäkrade hos Folksam.

Källa: Folksam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!