Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordmånga vargar kan skjutas i vinter

Vargarna i Sverige går mot en tuff vinter. Mycket talar för att rekordmånga vargar kan komma att skjutas sedan riksdagen tagit beslut och regeringen gett klartecken om att minska stammen kraftigt. Det skulle betyda att Sverige kan få en av de minsta vargstammarna i Europa.

Vargarna i Sverige kan gå en svår vinter till mötes.

Vargarna i Sverige kan gå en svår vinter till mötes.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Natur/miljö2022-08-14 07:13

Vid inventeringar i vintras fann viltspårarna cirka 460 vargar inom landets gränser, vilket är det högsta antal som noterats sedan inventeringarna startade. Men riksdagsbeslutet innebär att antalet ska minskas till mellan 170 och 270 – en nivå som härrör från ett tidigare riksdagsbeslut. Detta är något som gläder Jägareförbundet som länge krävt en minskning av beståndet.

– Vi räknar med att det blir en omfattande vargjakt i vinter. Signalerna från regeringen är tydliga. Vargstammen ska minska och för att kunna vända trenden bör vi skjuta runt 100 vargar i vinter, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på förbundet.

En så kraftig avskjutning skulle vara den högsta i Sverige sedan 1890-talet. Bakom riksdagsbeslutet ligger ett betänkande i miljö- och jordbruksutskottet som drivits fram av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

– Vi ska ner till 170 vargar. Jag tror att de flesta moderatväljare ställer upp på detta, säger Sten Bergheden (M), ansvarig för jaktfrågor i partiet.

För många vargar?

Han anser att Sverige har "en oproportionerligt stor vargstam". Men tittar man på antalet vargar i Europa sticker Sverige knappast ut som ett vargtätt land – tvärtom. Italien har en stam på 3 300 vargar och Polen, Spanien och Rumänien har 2 500 vargar vardera. Även de två ledande länderna inom EU, Tyskland och Frankrike, har fler vargar än Sverige. Tyskland har en stam på 500-1 000 vargar och de senaste siffrorna från Frankrike visar på cirka 625 djur. Också Bulgarien, Grekland, Slovakien och Lettland har ett större antal. Dessutom är stammarna betydligt tätare än i Sverige, enligt forskarna.

Skulle stammen i Sverige skjutas ned till 170 skulle vi hamna på 19:e plats i Europa vad gäller antalet vargar.

– Det vore naturligtvis underligt om Sverige skulle ha en av de minsta vargpopulationerna i Europa, säger Guillaume Chapron, fransk rovdjursforskare verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Han tror att en av orsakerna till att Frankrike har fler vargar än Sverige är att konflikterna med jägarna inte är så stor i Frankrike.

– Där är problemen i första hand konflikter med fårbönderna. Men domstolarna i Frankrike har också tolkat lagen mer till fördel för naturskyddet än vad som är fallet i Sverige, säger han.

"Populistiskt valfläsk"

Vargen har ökat kraftigt i antal i hela Europa sedan 1970-talet. Nu är antalet 17 500-20 000 (Ryssland, Ukraina och Belarus ej medräknade). Ökningen har varit särskilt påtaglig i länder som länge stod helt tomma på vargar. Till och med i rena jordbruksländer som Nederländerna och Danmark finns det nu reproducerande vargar.

Liberalerna har en annan ståndpunkt i frågan än de övriga borgerliga partierna. Man anser att det är forskningen som ska utvisa vilken nivå vargstammen bör ligga på. Riksdagen ska inte sätta några siffror, och man är kritisk till att M, KD, SD, C och S agerat som man gjort.

– Det är rent populistiskt valfläsk, säger Jakob Olofsgård, ledamot för Liberalerna i miljö- och jordbruksutskottet. Han tror att EU kommer att reagera om vargstammen skjuts ner till 170 djur.

– Vi kommer troligen att få böter, säger han.

Han anser att 300 vargar bör vara en miniminivå. Det är den siffra som forskarna kom fram till 2015. Och då måste stammen dessutom förstärkas genetiskt med minst en invandrare österifrån vart femte år.

Hundarna stora problemet

Men Gunnar Glöersen är av åsikten att det inte går att ha så många vargar som Sverige har nu.

– Man måste betänka att Tyskland har betydligt tätare viltstammar än vad vi har. Det gör att man kan ha fler vargar. Jag tycker att vi måste ta hänsyn till problemen vi har i Sverige. Vargarna påverkar jakten negativt. De dödar jakthundar och påverkar också avkastningen från älgstammen, säger han.

Benny Gäfvert, ansvarig för rovdjursfrågor på WWF, tror dock att det blir mycket svårt att få till en så omfattande jakt som jägarna vill ha.

– Jag tror inte de riktigt vet vad de håller på med. Larmklockorna kommer att ringa i EU om vi börjar skjuta massor med vargar, säger han.

Det stora problemet enligt alla bedömare är att vargarna har ihjäl hundar, vilket väcker mycket ont blod i jägarkretsar.

– Det är den stora frågan. I Sverige har vi en jaktkultur med fritt löpande hundar, vilket inte finns på samma sätt i Frankrike och Tyskland. Därför är konflikten mindre där, säger han.

Fakta: Vargar i Europa

I dagsläget finns det 17 500-20 000 vargar i Europa utanför Ryssland, Ukraina och Belarus. Antalet vargar per land/region:

+ Portugal & Spanien, 2 250-3 300.

+ Italien, 3 300.

+ Schweiz & Österrike, 110.

+ Frankrike, 625.

+ Benelux, 20.

+ Tyskland, 500-1 000.

+ Danmark, 17.

+ Polen, 2 500.

+ Tjeckien, Slovakien & Ungern, 500-720.

+ Rumänien, 2 500.

+ Bulgarien, 1 000.

+ Grekland, 500-1 000.

+ Albanien, 250.

+ F.d. Jugoslavien, 1 500-1 700.

+ Baltikum, 1 100.

+ Finland, 300.

+ Sverige, 460.

+ Norge, 90.

Källor: Uppgifterna kommer i de flesta fall från vetenskapliga rapporter eller från vilt- och miljömyndigheterna i respektive land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!