Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Invasiv fisk sprider sig – hotar svenska arter

Den svartmunnade smörbulten sprider sig och dominerar nu i vissa svenska vatten, visar en ny DNA-analys. Risken är att den konkurrerar ut inhemska fiskarter.

Svartmunnade smörbultar blir vanligare i svenska vatten och är ett hot mot andra arter.

Svartmunnade smörbultar blir vanligare i svenska vatten och är ett hot mot andra arter.

Foto: Joakim Hållén

Natur2023-10-25 06:53

Den svartmunnade smörbulten beskrivs som aggressiv, den reproducerar sig snabbt och utgör ett hot mot andra fiskar, genom att skrämma bort dem och äta deras rom.

I Gävlebukten verkar arten nu vara en av de dominerande på vissa platser, enligt DNA-analyser som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort.

"Risken finns att etableringen av svartmunnad smörbult i svenska vatten kan få stora effekter på inhemska arter och påverka ekosystemet" säger forskaren Mikael Dahl, forskare vid institutet, i ett pressmeddelande.

Tidigare undersökningar har visat på stora mängder av svartmunnad smörbult i just Gävlebukten och en oro är att den ska sprida sig upp i vattendrag som mynnar runt Gävle.

De nya analyserna, som gjorts genom att detektera DNA-spår som alla fiskar lämnar efter sig, visar att arten vid vissa tillfällen var den vanligast förekommande fiskarten i ett område på södra sidan av Gävlebukten, vid Österviksudden.

Även vid provfiske har länsstyrelsen tidigare fått "alarmerande" stora fångster av svartmunnad smörbult i det området, enligt Mikael Dahl på IVL Svenska miljöinstitutet. Han menar att det behövs innovativa lösningar för att begränsa ytterligare spridning av arten.

Svartmunnad smörbult fanns även i nedre delar av Gavleån och var vanlig utanför hamnar i Gävlebukten, enligt analysen. Däremot hittades den inte alls i Dalälven och Testeboån.

Men den aggressiva fisken kan också själv bli mat för rovfiskar såsom torsk och gädda – och för oss människor. I andra länder runt Östersjön har den blivit kommersiellt viktig för kustfisket.

Fakta: Invasiv art

Runt 100 främmande arter finns i svenska hav, sjöar och vattendrag. Knappt hälften av dem räknas som invasiva, med hög risk att skada biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Svartmunnad smörbult räknas som en främmande, invasiv art i Sverige.

SLU Artdatabanken klassar den som en art med potentiellt stor ekologiskt effekt, och med potential att etablera sig över stora områden i landet. Den tillhör därför den mest allvarliga riskkategorin.

Arten kommer ursprungligen från Svarta havet och Kaspiska havet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!