Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fruktad tigermygga upptäckt i Sverige

Den asiatiska tigermyggan har för första gången påträffats i Sverige. Äggen hittades i plantor som turister fört med sig från Spanien.
–Det nordligaste fynden i världen, säger myggexpert Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Den invasiva tigermyggan som nu påträffats i Sverige hittades i Europa första gången 1979. Myggan på bilden har förts in via en planta från Spanien och är nu död.

Den invasiva tigermyggan som nu påträffats i Sverige hittades i Europa första gången 1979. Myggan på bilden har förts in via en planta från Spanien och är nu död.

Foto: Anders Lindström/SVA

Natur2023-08-30 06:50

Vid hemkomsten satte de hemvändande turisterna sina två plantor i vatten – då kläcktes ägg som blev till larver – och mygg, förklarar Anders Lindström som följt processen.

– Det var de själva som såg det här, de hade stoppat plantan i en glaskruka.

Ärendet hamnade hos SVA efter hemvändarnas larm.

Mest invasiva

Hemvändarna var bekymrade att något eventuellt hade följt med, förklarar Lindström. Och mycket riktigt – äggen hörde nämligen till arten tigermygga, som hittills bekräftats och upptäckt en bit upp i Tyskland.

Den kan sprida virus som dengue, chikungunya och zika.

Myggan upptäckes för första gången i Europa 1979, och räknas till den mest invasiva myggarten av alla. Just den här aktuella införda tigermyggan har dock oskadliggjorts, och kommer inte sprida sig vidare i Sverige, intygar Lindström.

– Även om de inte hade upptäckts så tror jag att det är för sent på året för att sprida sig. Det blir för kallt. Men hade de varit här i maj hade de kanske kunnat bygga upp population under sommaren, med ägg som lyckats övervintra.

Tog flyget

De invasiva myggorna sprids ofta med vägtransporter, och brukar därför upptäckas i södra Sverige först. Den här gången tog myggorna dock flyget – och enligt Lindström är det bara en tidsfråga innan arten etablerar sig i Sverige.

– Ju länge norrut desto trögare verkar spridningen gå. Jag tror inte vi behöver vara superoroliga – men som vi sagt i alla år: Den kommer att komma.

Vilka problem ställer då tigermyggan till med i södra Europa?

– Framförallt är det ett obehag. Man får myggor i städerna på ett sätt som man inte är van vid. Sedan har man lokala utbrott av tropiska sjukdomar, så den ställer till problem.

Fakta: Tigermyggan

Den asiatiska tigermyggan, Aedes albopictus hittades i Europa första gången 1979.

Den räknas som den mest invasiva myggarten.

Myggan har spridit sig till tempererade och tropiska områden i hela världen.

Nu finns den ända upp i Tyskland.

När den är etablerade fortsätter den sprida sig med hjälp av lastbilstransporter och campingtransporter.

Källa: SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!