Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efterlyses: Döda djur från din trädgård

Upptäckt en död fågel eller groda i trädgården? Rapportera in det, uppmanar Statens veterinärmedicinska anstalt – och i vissa fall vill myndigheten att du skickar in den döda kroppen.

Ormar och groddjur är av särskilt intresse. Arkivbild.

Ormar och groddjur är av särskilt intresse. Arkivbild.

Foto: Cornelius Poppe/Scanpix/TT

Natur2022-06-27 08:26

Därute finns allt från salmonella till sorkfeber och dvärgbandsmask, och genom att undersöka de döda djuren kan ny kunskap om våra vilda djurs hälsoläge upptäckas.

Vilthälsa inpå knuten heter myndighetens nya satsning, som med hjälp via privatpersoner ska ta reda på mer om dödsorsaker och sjukdomsläget hos allt från fåglar till ekorrar – och ormar och groddjur är av särskilt intresse.

"Genom att undersöka varför djuren har dött kan vi ta reda på hur de egentligen mår. Och du kan vara med och hjälpa till", säger Gustav Averhed, viltveterinär och biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

Den som hittar ett dött djur i trädgården börjar med att rapportera in det till SVA. Därefter avgörs huruvida myndigheten vill ha hjälp med provtagning eller om den döda djurkroppen behöver en närmare undersökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!