Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Turkietexpert: "Illa för Sverige"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar nu öppet om att den svenska Natoansökan kan bli en bricka i det turkiska valet i sommar. Illavarslande ur svensk synpunkt, anser Turkietexperten Michael Sahlin.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll en gemensam pressträff i Ankara.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll en gemensam pressträff i Ankara.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nato2022-11-08 19:53

Under pressträffen i huvudstaden Ankara med statsminister Ulf Kristersson (M) poängterade Erdogan att det stundar val i Turkiet nästa år.

– När vi möter väljare vill vi kunna säga att vi har gjort allt i kriget mot terrorism, sade han.

I den kontexten – det inrikespolitiska spelet – gäller det för honom att kunna visa upp hårda krav på att Sverige gör sitt i terrorbekämpningen om Turkiet ska säga ja till den svenska Natoansökan.

Turkiet går till president- och parlamentsval den 18 juni. En eventuell andra runda i presidentvalet hålls den 2 juli.

Ingen brådska

– Det är nytt för mig att Turkiets president så uttryckligen pekar på det här som en valfråga, säger Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Turkiet, numera verksam vid det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri, till TT.

Erdogan framförde också att det är inte bråttom – "vi har tid på oss till sommaren".

– Det där är dåliga nyheter för Sverige, bedömer Michael Sahlin.

– Säger han att detta är en valfråga som vi får lösa framåt sommaren, är det lite illavarslande ur svensk synpunkt för då dröjer det länge och dessutom under fortsatt ovisshet.

Vill ha fler

Enligt Erdogan har Sverige hittills utlämnat fyra personer, men han förväntar sig att åtskilliga fler "terrorister" ska skickas till Turkiet.

Presidenten namngav specifikt en person som har gått i landsflykt i Sverige. Det handlar om en journalist som har skrivit kritiskt om Erdogans odemokratiska tendenser. Journalisten anklagas för att ha varit med om att planera kuppförsöket 2016. Turkiet har begärt journalisten utlämnad och Högsta domstolen ska pröva ärendet.

Att Erdogan nu efterlyser "tydligare signaler" från Sverige kan tolkas som "vi är tacksamma för att ni jobbar med detta, men det räcker inte", enligt Michael Sahlin:

– Det viktiga är att vi tar deras krav på allvar och utvisar några. Antalet tror jag till sist blir en kohandelsfråga. Men oavsett antal måste den svenska regeringen agera under svensk lag och då är det knepigt oavsett hur många det handlar om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!