Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stridsflyg till Ukraina inte aktuellt – än

Frågan om stridsflygplan är i fokus både vad gäller stödet till Ukraina och Sveriges utdragna Natoförhandlingar med Turkiet. Polens utrikesminister Zbigniew Rau vill leverera det USA-tillverkade stridsflygplanet F-16 till Ukraina, men erkänner att någon konsensus inom Nato inte finns än.

Ett rumänskt F-16-plan. Arkivbild.

Ett rumänskt F-16-plan. Arkivbild.

Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Nato2023-02-03 19:37

På en presskonferens i Stockholm säger Zbigniew Rau att medlemmarna i Nato är överens om att stödet till Ukraina även borde innefatta västerländska stridsflygplan, utöver robotar, stridsvagnar och andra vapensystem.

– Det handlar bara om när det uppstår ett lämpligt tillfälle, såväl politiskt som militärt. När det gör det kommer alla dessa saker att levereras till den ukrainska sidan, säger Rau.

Men det tillfället är inte här än, säger han.

– Polen kommer vara berett på att leverera F-16 i samarbete med, och efter att konsensus har uppnåtts inom Nato. En sådan konsensus är inte aktuell i dag.

USA:s president Joe Biden har nyligen sagt att man inte tänker skicka F-16 till Ukraina.

Välkomnar gesten

Frågan om F-16 har även en eventuell inverkan på Sveriges Natoansökan, på omvägar genom Washington och Ankara. I torsdags krävde 29 amerikanska senatorer i ett brev till Biden att USA inte ska sälja några sådana stridsflygplan till Turkiet förrän landet har sagt att de godkänner Sveriges och Finlands inträde i försvarsalliansen.

Utrikesminister Tobias Billström (M) välkomnar gesten, men betonar att det inte är någon potentiell affär som Sverige är delaktigt i.

– Den lägger vi oss inte i. Däremot är vi väldigt glada över det stöd som visas. Det tar vi på stort allvar, säger han.

I stället vill Billström fokusera på slutförandet av det avtal, det så kallade memorandumet, man undertecknat tillsammans med Turkiet och Finland om vad som krävs för att accepteras in i Nato.

– Vi upplever från svensk sida att vi har gjort detta och att det turkiska parlamentet nu kan påbörja godkännande av ansökan. Det är vårt fokus att göra det som vi har åtagit oss, säger Billström.

Den bilden delar inte Turkiet. Presidenten Recep Tayyip Erdogan har under processens gång flera gånger krävt mer av Sverige, ofta i form av ytterligare utlämningar. Tidigare i veckan skärpte Erdogan tonen ytterligare då han sade att Turkiet inte kommer att tillåta svenskt Natomedlemskap så länge det är lagligt att bränna koraner i Sverige.

Rapport om luftvärn

Amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar också att Sverige och Tyskland förhandlar om ett nytt vapenpaket till Ukraina, gällande ett luftvärnssystem som kan bekämpa flygplan och kryssningsrobotar.

TT: Pågår en sådan förhandling?

– Jag kan inte här och nu gå in på alla sådana diskussioner. Tekniskt sett handlar det om ett område som täcks av försvarsministerns ansvar i regeringen. Men det är klart att vi alltid har behov av att föra diskussioner med olika partners, det är ingen hemlighet, säger Billström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!