Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

MP kräver Linde på info om Turkietsamtal

Miljöpartiet oroar sig för att regeringen ska vika ner sig om kurder och vapenexport i samtalen med Turkiet om svenskt Natomedlemskap.

Maria Ferm (MP), här bredvid Joar Forssell (L) på en försvarspolitisk debatt på Försvarshögskolan, kritiserar regeringen för att vara för otydlig om de krav som Turkiet ställer för att släppa in Sverige i Nato.

Maria Ferm (MP), här bredvid Joar Forssell (L) på en försvarspolitisk debatt på Försvarshögskolan, kritiserar regeringen för att vara för otydlig om de krav som Turkiet ställer för att släppa in Sverige i Nato.

Foto: Jessica Gow/TT

Nato2022-05-30 20:19

– Jag har begärt att utrikesminister Ann Linde kommer till utrikesutskottet för att redogöra för hur Sverige agerar, säger Maria Ferm, utrikespolitisk talesperson för MP.

Ferm nämner sitt krav, som Dagens Nyheter var först att rapportera om, efter en försvarspolitisk debatt på Försvarshögskolan arrangerad av studentkåren. Frågan om de turkiska kraven, eller det turkiska motståndet mot medlemskap i Nato för Sverige och Finland, kom upp.

Maria Ferm kritiserar regeringen – och en del av de övriga riksdagspartierna som deltog i debatten – för att vara flata och otydliga i förhållande till de krav som Turkiet ställer för att ändra linje.

– Det löser sig, det pågår samtal, säger de. Men det är inte tydligt att vi inte kommer att ändra vår politik för turkiska påtryckningar om att ändra vapenexport eller utvisa visa personer från Sverige, säger Ferm.

M ligger lågt

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark är återhållsam.

– För Moderaterna är medlemskapet något vi eftersträvar och därför finns det inget skäl för oss att krångla till det eller på något sätt försvåra för regeringen. Vi vet ju inte vad de förhandlar om, säger Wallmark.

TT: Hur då krångla till det?

– Genom att kommentera något som kanske är medieankor eller inte föremål för diskussion.

Hans Wallmark brukar vara en av de första i riksdagen att begära mer information från regeringen i känsliga utrikesfrågor. Men inte nu. Och han har inte fått någon kvalificerad information heller.

– Men jag hoppas kunna få det i närtid. Just nu vet jag inte mer om våra (läs: regeringens) samtal i Ankara.

En känslig tid

Centerpartiets utrikespolitiske talesperson Kerstin Lundgren vill inte säga så mycket. Hon vill "inte vill mata trollen" i det spända läge som uppstått och där det råder oklarhet om vad turkarna egentligen vill.

Sverigedemokraternas företrädare Markus Wiechel säger att det är en känslig tid.

– Turkiet försöker utnyttja situationen och få fördelar, det har de gjort förr, säger han.

Men Wiechel understryker att det inte kan bli tal om att lämna över eller utvisa namngivna kurder i Sverige till Turkiet för att landets president Erdogan kräver det.

– Det finns inget parti Sveriges riksdag som skulle gå med på att utvisa personer av politiska skäl för att främja en islamists intressen, säger han.

Och Wiechel delar inte Turkiets syn på kurdiska PYD/YPG i Syrien som en utlöpare av terrorlistade PKK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!