Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blinken: Sverige ska kunna ansluta till toppmötet

Ett svenskt Natomedlemskap bör bli verklighet redan till toppmötet i Vilnius i juli. Den bedömningen gör USA:s utrikesminister Antony Blinken i samband sitt besök i Luleå.
–Vi ser fram emot att den här processen avslutas de kommande veckorna och förväntar oss att det blir så, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson och USA:s utrikesminister Antony Blinken vid pressträffen i Luleå.

Statsminister Ulf Kristersson och USA:s utrikesminister Antony Blinken vid pressträffen i Luleå.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nato2023-05-30 19:23

Blinken är egentligen på blixtbesök i Norrbotten för handelsmötet mellan EU och USA men under eftermiddagen satt han med statsminister Ulf Kristersson (M) samt utrikesminister Tobias Billström (M) för ett enskilt möte.

Ämnet var självklart – den svenska Natoansökan och hur man löser Turkiets och Ungerns försök att sinka processen.

– - Turkiet har uttryckt vissa frågetecken kring ansökan men Sverige har svarat på dessa. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att Sverige ska vara anslutet när våra ledare samlas i Vilnius, säger Blinken i anslutning till pressträffen vid F21-flottiljen utanför Luleå på kvällen.

Sätter inga odds

På en fråga från TT hur han bedömer oddsen eller chanserna att det faktiskt blir så, svarade Blinken med ett leende att han inte vill sätta några odds men understryker att Sverige inte kommer att befinna sig i ett osäkert läge, oavsett hur det går de kommande veckorna.

– Vi kommer inte att tolerera någon form av aggression mot Sverige, oavsett dess status

För svensk del ses mötet i Luleå som ett av många tillfällen att lyfta frågan med övriga Natoländer inför toppmötet där USA av naturliga skäl är en stor och viktig pusselbit.

Såväl Ulf Kristersson som Blinken berömde och lyfte upp försvarssamarbetet mellan de båda länderna som extremt viktigt.

– Vi har samarbetat väldigt nära som partner och kommer snart att göra det som allierade, påpekar Blinken.

– Jag är tacksam för och imponerad av USA:s engagemang. Det visar verkligen betydelsen av ett samarbete, säger Ulf Kristersson om USA:s roll i frågan.

Oslo nästa

Närmast väntar Natomötet i Oslo där Blinken och Billström ska närvara, däremot inte Turkiets utrikesminister.

En faktor som nämnts har varit Turkiet vill få till en jätteaffär med USA kring stridsflygplanet F-16 som tillverkas av amerikanska försvarskoncernen Lockheed Martin värderad till motsvarande drygt 200 miljarder kronor.

"Två skilda saker"

Den amerikanske utrikesministern var dock noga med att inte göra någon koppling mellan F16-stridsflygplanen och den svenska ansökan till försvarsalliansen.

– F16 och Sverige (som medlem i Nato) är två skilda saker, säger Blinken och lägger till:

– Vi uppmanar både Turkiet och Ungern att ratificera anslutningen så snart som möjligt. Sverige är redo nu.

Fakta: Toppmötet i Luleå

30–31 maj möts EU:s och USA:s handels- och teknikråd i Luleå. Trade and Technology Council (TTC) inleddes i juni 2021 och är tänkt att lägga upp strategier kring ämnen som handels-, ekonomi- och teknikfrågor globalt.

Från USA:s sida medverkar utrikesminister Antony Blinken, handelsminister Katherin Tai och näringsminister Gina Raimondo. Från EU-håll finns EU-kommissionären för handel Valdis Dombrovskis, kommissionären för konkurrenskraft, Margrethe Vestager, och EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton. Representanter från den svenska regeringen är statsminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M), utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Mötet är det fjärde i ordningen efter att man tidigare ha samlats i Pittsburgh, Washington och Paris halvårsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!