Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Billström: Goda skäl att öka takten in i Nato

Natoprocessen går framåt. Men det är bråttom och flera steg återstår för att få med Sverige och Finland i försvarsalliansen, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).
–Varje dag som går utan att vi är medlemmar är en förlorad dag, säger han till TT efter ett möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Utrikesministrarna (från vänster) Pekka Haavisto, Antony Blinken och Tobias Billström träffades i Washington i USA på torsdagen. Möten hölls alla tre tillsammans och på tu man hand med amerikanen.

Utrikesministrarna (från vänster) Pekka Haavisto, Antony Blinken och Tobias Billström träffades i Washington i USA på torsdagen. Möten hölls alla tre tillsammans och på tu man hand med amerikanen.

Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/TT

Nato2022-12-08 20:03

Tobias Billström och den finländske utrikesministern Pekka Haavisto träffade Antony Blinken i Washington på torsdagen. Billström har även haft möten med senatorer från kongressens båda partier under resan.

Sveriges och Finlands ansökningar till Nato var i fokus.

– Vi är från den svenska regeringens sida väldigt tacksamma för det stöd USA har gett. Alla jag möter här är väldigt tydliga med hur mycket man välkomnar Sverige och Finland, säger Billström på telefon från USA.

"Återstår några saker"

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte har ratificerat den svenska respektive finska ansökan. Sverige och Finland slöt i somras ett avtal med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus.

Medan Ungern har sagt sig vara redo att säga ja tidigt nästa år, har Turkiet inte givit några sådana utfästelser.

TT: Vad har du fått för besked om hur USA ser på läget i Natoprocessen?

– Vi alla anser att Sverige och Finland börjar att närma sig den tidpunkten när alla delar i memorandumet kommer att kunna vara uppfyllda. Memorandumet är ju skrivet mellan Sverige, Finland och Turkiet, inte USA, och det är vi som måste göra jobbet. Processen går framåt men det återstår några saker att göra, säger Billström.

Den svenske utrikesministern nämner arbetet med att få igenom en grundlagsändring i riksdagen för att kunna skärpa terrorbrottslagstiftningen samt möjligheten att exportera försvarsmateriel till Turkiet.

Inga fasta tidsgränser

När Sverige och Finland kan vara medlemmar i Nato vet inte Tobias Billström.

– Vi arbetar inte med fasta tidsgränser. Det är viktigt att förstå att processen inte alltid gynnas av fasta tidsgränser. Det viktiga är att vi håller fokus på att så fort som möjligt kunna bli medlemmar, säger han.

Billström säger att det är bråttom att stärka säkerheten med tanke på Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Det finns många goda skäl till att vi bör öka takten och se till att Sverige och Finland blir medlemmar så snart som möjligt.

TT: Pratade du och Blinken om vad USA kan göra för att blidka Turkiet?

– Det är framför allt viktigt att hålla ögonen på memorandumet. Det är vi som har undertecknat det. Men vi välkomnar naturligtvis USA:s starka och oupphörliga stöd för att vi ska bli medlemmar.

Grundlagen sätter gränser

På en gemensam pressträff med Blinken och Haavisto betonade Billström att avtalet med Turkiet endast kan uppfyllas med hänsyn till den svenska grundlagen.

TT: Känner du att avtalet utmanar grundlagen?

– Nej, jag har upplevt att den turkiska regeringen har tydligt medvetandegjort sig om att svensk grundlag sätter upp gränser. Exempelvis att det är omöjligt för den svenska regeringen att påverka utfallet i domstolar eller påverka svensk yttrandefrihetsgrundlag, att det är fritt att uttrycka sina tankar, säger Billström.

Blinken framhöll på samma pressträff att framsteg gjorts i förhandlingarna mellan Sverige, Finland och Turkiet och att han tror på ett inträde i Nato snart.

– Båda länderna har vidtagit betydande, konkreta åtgärder för att uppfylla sina åtaganden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!