Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Utsläppet i Bottenhavet inte längre synligt

Ett mycket stort utsläpp av ett okänt ämne har upptäckts i Bottenhavet – men på torsdagseftermiddagen syntes det inte längre till. Kustbevakningen misstänker att det kan röra sig om biobränsle.

Vad utsläppet består av är ännu oklart.

Vad utsläppet består av är ännu oklart.

Foto: TT

Miljö2022-06-09 10:10

Utsläppet som sträckte sig från Söderhamn och upp till Härnösand upptäcktes av en satellit i onsdags morse.

– Vi har upptäckt ett utsläpp av ett för oss okänt ämne, och det sträcker sig över 20 landmil ute till havs. Det har en yttäckning om 77 kvadratkilometer, vilket motsvarar omkring 77 000 villatomter, så det är en väldigt stor yttäckning, sade Jonatan Tholin, förundersökningsledare på Kustbevakningen, på torsdagsförmiddagen.

Inte längre synligt

Kustbevakningens flygplan släppte provtagningsbojar i havet för att ta reda på vad utsläppet bestod av, men proverna har ännu inte analyserats och det är därför oklart vilket ämne som har släppts ut. Kustbevakningen bedömer att provsvaren kommer tidigast under nästa vecka.

På eftermiddagen var utsläppet inte längre synligt.

– Det går inte att se från luften med våra flygplan och deras sensorer, och det gör att vi inte längre befinner oss i räddningstjänstläge. Vi vidtar inga åtgärder mot själva utsläppet. Däremot fortsätter förundersökningen, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Kustbevakningen arbetar utifrån hypotesen att utsläppet kommer från ett lastfartyg som har rengjort lasttankarna ute till havs, och att det kan röra sig om biobränsle.

– Mängden biobränslen som transporteras till sjöss ökar, och de uppvisar en stor variation av egenskaper som mineralolja inte har. I dagsläget finns det ingen på Kustbevakningen som kan bedöma på förhand hur det beter sig i vattnet, säger Lindholm.

Talar för brott

Åklagare har inlett en förundersökning om miljöbrott. Kustbevakningen bistår utredningen med att bland annat ta reda på vilka fartyg som befunnit sig i området.

– Vi kartlägger fartygstrafik i området, håller förhör och inhämtar olika typer av uppgifter för att skapa oss en bild av varifrån utsläppet har kommit, och också för att kunna reda ut i vilken omfattning det är olagligt eller ej. Det kan tyckas konstigt, men man får i havet släppa ut vissa ämnen under vissa förutsättningar. Men storleken på utsläppet talar för att ett brott har begåtts, säger Tholin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!