Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kebnekaises nordtopp högst i år igen

Den har sakta men säkert tappat i höjd, Kebnekaises sydtopp.

Kebnekaises sydtopp, fotad i somras.

Kebnekaises sydtopp, fotad i somras.

Foto: Gunhild Rosqvist /Stockholms universitet

Miljö2020-10-05 20:10

Länge var den Sveriges högsta punkt men för andra året når den inte över nordtoppen, visar den officiella mätningen som gjordes den 17 september. Sydtoppens höjd fastställdes då till 2 096 meter – 0,8 meter lägre än nordtoppen.

Sydtoppen är nämligen en glaciär som långsamt krymper i det varmare klimatet, medan Nordtoppen består av berg.

"Under de senaste 25 åren har Sydtoppen i snitt förlorat 1 meter per år", säger mätansvariga Gunhild Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

I fjol skilde det 1,2 meter mellan de båda topparna. Att skillnaden blev mindre i år kan förklaras med att vintern var lång och snörik och att sommaren inte var särskilt varm, vilket gjorde att all vintersnö inte hann smälta bort.

Mätningen av sydtoppen har gjorts årligen sedan 1940-talet och utförs av forskare vid Tarfala forskningsstation i Kebnekaisefjällen. Stationen är knuten till Stockholms universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!