Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gränsvärden för PFAS införs för flera livsmedel

Höga halter av hälsofarliga och hormonstörande PFAS-ämnen har hittats i kött och ägg i bland annat Danmark och Tyskland. Nu ska EU-gemensamma gränsvärden införas för PFAS i både livsmedel och dricksvatten för att få ner nivåerna, rapporterar Vetenskapsradion.

Nästa år införs gränsvärden för PFAS-ämnen i bland annat ägg. Arkivbild.

Nästa år införs gränsvärden för PFAS-ämnen i bland annat ägg. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

Miljö2022-08-25 03:56

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns på många ställen i samhället – bland annat i smink, stekpannor, regnkläder, skor, samt i livsmedel och dricksvatten. PFAS har kallats "evighetskemikalier", eftersom ämnena inte bryts ner i naturen.

Under sommaren har EU:s medlemsländer fattat beslut om att införa gemensamma gränsvärden för PFAS i kött, fisk och ägg, efter ett förslag från EU-kommissionen. De nya gränsvärdena är satta efter en riskbedömning gjord av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa).

– I dag kontrolleras inte förekomst av PFAS i livsmedel eftersom vi inte har några gränsvärden att förhålla oss till. Så vi får framöver kika på hur kontrollerna ska läggas upp i Sverige, säger Sofia Ardell, chef för EU-samordning på Livsmedelsverket, till Vetenskapsradion.

Även gränsvärdet för dricksvatten sänks kraftigt nästa år, från 90 till 4 nanogram per liter vatten. Enligt en tidigare rapport från Livsmedelsverket har fyra miljoner svenskar dricksvatten som ligger över det föreslagna gränsvärdet.

Så sent som i förra veckan kom larm om höga halter av PFAS i kräftor efter det att researchföretaget Testfakta analyserat åtta fabrikat av kräftor som säljs i svenska butiker. Resultatet visade att den som äter mer än en handfull kräftor under en måltid kan få i sig mer PFAS än vad som är lämpligt för en hel vecka.

De nya gränsvärdena för kött, fisk, ägg och dricksvatten börjar gälla den 1 januari 2023.

Fakta: PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsyror och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär 4 700 olika PFAS-ämnen.

PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier, samt i matförpackningar och stekpannor.

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar, samt från inomhusluft eftersom ämnena sprids från prylar och material i våra hem.

Genom användning av produkter eller varor som behandlats med PFAS kan ämnet även tas upp via huden.

Människor har också utsatts för högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.

PFAS kan också överföras till foster via moderkakan och till spädbarn via modersmjölk.

Källor: Kemikalieinspektionen och Karolinska institutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!