Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

FN-avtalet hyllas – men delmål saknas

Det råder stor lättnad bland organisationer och forskare över att förhandlarna lyckades enas om en räddningsplan för naturen. Men frågetecken kvarstår om i vilken takt länderna kommer att göra verkstad av planen.

Det var många glada miner när avtalet för att skydda den biologiska mångfalden klubbades igenom under det FN-ledda COP15 i Montreal. Men frågetecken finns kvar.

Det var många glada miner när avtalet för att skydda den biologiska mångfalden klubbades igenom under det FN-ledda COP15 i Montreal. Men frågetecken finns kvar.

Foto: Julian Haber/COP15/TT

Miljö2022-12-19 15:56

Efter nära två veckors förhandlingar som kulminerade i en nattmangling lyckades världens länder klockan tre måndag morgon kanadensisk tid nå i mål. Då klubbade ordförande, den kinesiske miljöministern Huang Runqiu, igenom ett avtal för att skydda och bevara den biologiska mångfalden.

Åsa Ranung, senior policyrådgivare inom biologisk mångfald på Världsnaturfonden WWF, satt i plenarsalen under den drygt sju timmar långa slutförhandlingen.

– Vi är jätteglada över att länderna har lyckats enas om ett avtal med det övergripande målet om att skydda 30 procent av hav, vatten och land till 2030 och stoppa trenden av den biologiska mångfalden. Att avtalet också uppmärksammar ursprungs- och lokalbefolkningarnas rättigheter är väldigt glädjande, säger Åsa Ranung när TT når henne vid klockan fyra på morgonen lokal tid.

Däremot är hon missnöjd över att avtalet inte innehåller några tydliga mål för det mänskliga fotavtrycket, som påverkar de övriga 70 procenten av planetens yta.

– Men det är beklagligt att det saknas ett tydligt mätbart mål för att minska fotavtrycket från produktion och konsumtion, något som måste hända för att stoppa artdöden.

Även Naturskyddsföreningen ser positivt på det nya ramavtalet.

– Det var otroligt viktigt och välkommet att få det här avtalet på plats, eftersom vi har en stor kris för den biologiska mångfalden, Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Ursprungsbefolkningar stärks

Ett av målen som länderna enats om är att 30 procent av jordens yta till både hav och land ska skyddas till år 2030. Här ska områden med särskilt stor betydelse för den biologiska mångfalden prioriteras. Förutom att skydda finns även skrivningar om att återställa av förstörd natur.

– Men samtidigt ska det göras säger man att urfolks och lokalsamhällens rättigheter ska stärkas vilket är viktigt i sammanhanget, säger Karin Lexén.

Även om ramavtalet hyllas på många punkter har det även kritiserats för att innehålla luddiga skrivningar och för lågt satta mål på flera områden. Ett exempel är att man bara satt mätbara mål på hur risken för artutrotning ska minskas till 2050, men inte till tidigare årtal. Många har efterlyst en siffra till 2030 för att sätta fart på arbetet.

En av dem är Torbjörn Ebenhard, forskningsledare och föreståndare för Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Han har varit på plats på COP15 och förhandlat om bland annat hur tillståndet för den biologiska mångfalden ska mätas och följas upp.

– Vi skulle ha behövt formulera delmål för vilken status den biologiska mångfalden ska ha vid 2030 för att veta att vi är på rätt väg. Vi kan inte vänta med att utvärdera till 2050, säger han.

Krävdes hårda nypor

Precis som många andra är han lättad och nöjd över att det faktiskt har blivit ett avtal.

– Det har varit stora meningsmotsättningar i förhandlingsdelegationerna och det är inte alla som tycker att detta är bra. Men det kinesiska ordförandeskapet har mer eller mindre tvingat igenom detta. Det var väldigt viktigt för dem att det blev ett avtal och det krävs lite hårda nypor för att få igenom ett sådant.

Att inte alla gillar avtalet tycker Torbjörn Ebenhard är ett gott tecken. Det betyder att avtalet inte har för lågt ställda mål.

Karin Lexén på Naturskyddsföreningen ser också en annan brist. Hon tycker att det är vaga formuleringar kring hur omställningen av samhället ska gå till för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och vända utvecklingen.

– Till exempel är det otydligt hur överfisket ska stoppas, för det krävs exempelvis att subventionerna till ohållbart fiske fasas ut.

Däremot gläds hon åt att ramavtalet innehåller skrivningar kring att användningen av de farligaste kemikalierna ska halveras till 2030.

– Användningen av bekämpningsmedel inom industrijordbruket är en viktig orsak till förlusten av biologisk mångfald så det är väldigt viktigt att detta finns med, även om skrivningarna kunde varit skarpare.

Men för att ramavtalet inte ska bli tomma ord är det avgörande att det implementeras i ländernas lagstiftning, konstaterar Karin Lexén, som önskat sig större tydlighet kring hur målen ska följas upp för att se till att de blir verklighet.

– Man får se avtalet som en viktig grundplåt, och sedan får man jobba vidare med uppföljningen.

Fakta: Detta är COP15

FN-toppmötet om biologisk mångfald, COP15, ägde rum i Montreal i Kanada den 7–19 december.

Syftet med mötet var ett ramverk för biologisk mångfald, med åtgärder för att "säkerställa att den gemensamma visionen om att leva i harmoni med naturen senast 2050 uppfylls."

Ramverket ersätter de så kallade Aichimålen för biologisk mångfald som gällde 2011–2020, men som på grund av pandemin ännu inte fått någon efterföljare. Inget av Aichimålen har uppnåtts, enligt en FN-rapport från 2020.

COP står för Conference of the Parties och syftar på parterna i FN:s konvention för biologisk mångfald. 15 anger vilket möte i ordningen det är.

Alla länder som står bakom FN-konventionen om biologisk mångfald deltar i förhandlingarna, vilket är alla världens länder utom USA, som ändå är med på mötet.

EU-länderna har fört en gemensam talan under förhandlingarna.

Källor: UNEP, regeringskansliet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!