Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elda smart – överhettning kan bli förödande

Myset framför kaminen kan snabbt förvandlas till en katastrof om eldstaden blir för hårt eldad och skorstenen överhettas. I början av veckan avled en tvåårig flicka i en kraftig villabrand i Gullspång.

Många vill mysa framför kaminen när temperaturen kryper nedåt, men det gäller att inte belasta eldstaden för hårt. Arkivbild.

Många vill mysa framför kaminen när temperaturen kryper nedåt, men det gäller att inte belasta eldstaden för hårt. Arkivbild.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Miljö2021-02-13 20:21

Polisens teori är att branden uppstod i samband med eldning. Statistik för villabränder, från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), visar att 30 procent av dem beror på soteld.

Men Björn Björkman, expert på eldstäder vid Brandskyddsföreningen, säger att överhettning är ett större problem än soteld. Det beror på att skorstenarna är byggda för att tåla en soteld.

– Det eldas rätt mycket nu när det är kallt i hela landet och folk jobbar hemma. Men man ska inte elda mer än två till tre kilo ved per timme, säger han.

Pausa eldningen

Björkman berättar att det finns 1,8 miljoner eldstäder i Sverige och att riskerna att drabbas av överhettning är störst vid eldning i kaminer.

– En skorsten klarar 300–400 graders värme, men vid eldning i kaminer kommer man lätt upp i 600–800 grader om man eldar mer än tre kilo ved i timmen, säger Björkman.

Hans råd är låta eldstaden vila emellanåt.

– Om man eldat i fyra timmar bör man låta eldstaden vila lika länge, annars finns det risk för att temperaturen sticker iväg.

För att ha koll på temperaturen vid eldning rekommenderar han användning av rökgastermometer.

– Att elda utan att ha koll på temperaturen är som att köra på motorväg utan hastighetsmätare. Även ur bränslesynpunkt har man ingen nytta av elda för mycket och länge, säger Björn Björkman.

Faran med överhettning är att det kan leda till att det börjar brinna i husets bjälklager.

Hantera askan

Det är också viktigt att hantera askan på rätt sätt, eftersom glöden kan hålla i sig flera dagar.

– När man askar ur ska askan läggas i en plåthink eller en speciell askhink som ska ställas på ett underlag som inte är brännbart, absolut inte på altanens trädäck.

Att följa råden är livsviktigt.

– Får man en brand i en villa brukar det bli så stora skador av rök och vatten att huset måste rivas eller byggas om.

Fakta: Att elda rätt i eldstad

Kontrollera att skorstenen är anpassad till din eldstad innan du börjar använda den. Följ alltid anvisningarna för hur du ska elda i din eldstad.

Saknar du anvisning är en bra tumregel att inte elda mer än tre kilo ved per timme. Har du exempelvis eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.

Använd torr ved i lämplig storlek.

Var generös med att tillföra syre. Då bildas mindre tjära i skorstenen och soteld uppstår inte lika lätt. Röken ska vara genomskinlig, inte svart.

Använder du för mycket ved och eldar för länge finns det risk för att det blir alldeles för varmt i skorstenen. Med en rökgastermometer kan du hålla koll på temperaturen i din skorsten.

Aska och sotrester ska alltid läggas i ett obrännbart kärl med tättslutande lock. Kärlet ska placeras på underlag som inte kan brinna.

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg, www.rsgbg.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!