Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svensk polis vid gränsen mellan Egypten och Gaza

Polisen är på plats med dokumentexperter för att stötta UD i arbetet med att få ut svenskar vid gränsövergången från Gaza till Egypten.
–Det är en ansträngande situation, säger Per Engström, sektionschef vid Noa.

Egyptiska ambulanser korsar gränsövergången vid Rafah.

Egyptiska ambulanser korsar gränsövergången vid Rafah.

Foto: Amr Nabil/AP/TT

Mellanöstern2023-11-20 08:55

Sedan den 12 november har hittills omkring 350 svenskar tagit sig från Gaza till Egypten via gränsövergången i Rafah.

Svensk polis är sedan ungefär två veckor tillbaka på plats i Rafah för att stötta utrikesdepartementets arbete med att få ut svenskar från Gaza.

– Vi har två poliser därnere som jobbar väldigt hårt just nu. Det har varit lugnt tills att gränsen öppnades för svenskar. Nu är det ett intensivt arbete för att försöka få ut de ungefär 500 som har funnits på svensklistan, säger Per Engström, sektionschef vid Noa.

Dokumentexperter

De två poliserna i Egypten är dokumentexperter från gränspolisen som bland annat hjälper till med bakgrundskontroller på svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige som tagit sig till gränsövergången. De tar också upp anmälningar om saknade anhöriga.

– Vi hjälper till med att granska den så kallade svensklistan och samverkar med ett antal andra myndigheter, Migrationsverket, Säkerhetspolisen och UD naturligtvis, och försöker fastställa identiteter, säger Per Engström.

Hur komplicerat arbetet är beror på om personerna har svenskt pass eller andra typer av handlingar. Polisen hjälper exempelvis till med att snabbutreda svårare ärenden som gäller barn som fötts av en svensk medborgare i Gaza.

– Vi har ett antal fall där barn som är födda i Gaza ska tas om hand på något sätt och de har ju inga svenska resehandlingar. De hjälper vi igenom på olika sätt och sedan får man ansöka om till exempel provisoriska pass på ambassaden i sedvanlig ordning.

"Ansträngande situation"

Personerna som har passerat över gränsen till Egypten har 72 timmar på sig att lämna landet och kan resa vidare var de vill. Polisen har uppfattningen att de personer de möter vill resa till Sverige.

Enligt Per Engström är planen att uppdraget i Rafah ska vara slutfört den 26 november och att poliserna då ska åka hem.

– Det är en ansträngande situation för dem att jobba därnere just nu i och med att det är högt tryck. Det är de komplicerade fallen som både tar tid och kraft att kunna hantera, säger han och tillägger:

– Men de gör ett väldigt bra arbete och vi räknar med att de flesta som anmält att man vill lämna ska kunna ta sig ut inom kort.

350 över gränsen

Sedan den 7 oktober har över 500 personer med svenskt medborgarskap eller svenskt uppehållstillstånd meddelat att man vill lämna Gaza och anmälningarna fortsätter att bli fler.

Ungefär 450 svenskar har getts tillstånd av lokala myndigheter att passera gränsövergången vid Rafah, enligt UD. Hittills har omkring 350 personer tagit sig över gränsen, varav 80 personer under söndagen.

"Vi förväntar oss att fler svenskar kommer att ges tillstånd att lämna men UD har i nuläget inte fått besked om när det kan ske. Av erfarenhet har det varit möjligt för en person som stått på en tidigare lista att passera gränsen en senare dag", skriver UD:s presstjänst i ett mejl på måndagen.

UD tillägger dock att det inte är säkert att alla svenskar som vill lämna Gaza kommer att ges tillstånd, då beslutet ligger hos lokala myndigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!