Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Orolig väntan för anhöriga i Sverige

Hundra svenskar har fått grönt ljus att lämna Gaza under onsdagen. Anhöriga i Sverige väntar nervöst på positiva besked.
–Det som oroar mest är att hennes pass har gått ut, säger Hoda Alnaji, vars syster befinner sig vid gränsen med sina tre små barn.

Palestinier anländer vid gränsövergången från Gaza till Egypten i Rafah. I Sverige väntar anhöriga väntar nervöst på besked om sina familjemedlemmars öde. Bild från den 13 november. Arkivbild.

Palestinier anländer vid gränsövergången från Gaza till Egypten i Rafah. I Sverige väntar anhöriga väntar nervöst på besked om sina familjemedlemmars öde. Bild från den 13 november. Arkivbild.

Foto: Hatem Ali/AP/TT

Mellanöstern2023-11-15 17:03

För tredje dagen i rad har svenska medborgare och personer med svenskt uppehållstillstånd fått tillstånd att korsa gränsen från den belägrade Gazaremsan till Egypten.

Hundra personen, varav majoriteten under 18 år, finns på onsdagens "svensklista", bland dem Hoda Alnajis syster och systerns tre små barn. De har flytt undan striderna nära hemmet i norra Gaza, först till de centrala delarna och därefter till gränsområdet i södra Gaza.

– Jag har försökt ringa, men signalen går inte fram. Sist jag pratade med henne var de vid gränsen i Rafah, men om hon har kommit igenom vet jag inte, säger Hoda Alnaji.

Tror de ska på festival

Planen är att systern och döttrarna ska ta sig till Kairo och därefter vidare till tryggheten hos familjen i Sverige.

– Barnen är jätterädda, men jag tror inte att de förstår att det är krig. Min syster sa till mig att hennes fyraåriga dotter tror att de ska på festival. Så hon fattar inte att det är krig, men hon blir ändå rädd när hon hör bomberna, säger Hoda Alnaji.

Hon oroas särskilt över att systerns svenska pass har gått ut.

– Så jag vet inte ifall gränspolisen kommer tillåta henne att gå över gränsen.

Svårt med kontakt

Både hon och den äldre systern föddes i de palestinska områdena innan familjen flyttade till Sverige och Kristianstad i början av 2000-talet. Systern har sedan flera år flyttat tillbaka till Gaza där hon fött tre barn och lever tillsammans med sin man.

För familjen i Sverige har de senaste 40 dagarna inneburit en orolig väntan på uppdateringar i takt med att kriget trappats upp och dödssiffran på den tätbefolkade landremsan stigit kraftigt.

– Det har varit jättesvårt att ha kontakt. Ibland har det funkat att ringa och prata med henne, men andra gånger kommer signalen inte fram.

Systerns man är inte svensk medborgare och får därför inte följa med sin familj.

Enligt UD har över 500 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd bett om hjälp att lämna Gaza. På tisdagskvällen hade runt 150 tagit sig ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!