Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Evakuerad om att lämna kvar familj: "Tufft"

Ett flygplan med svenskar, som lyfte från Tel Aviv i Israel på torsdagen, har landat på Arlanda.
–Det har varit läskigt att ha släkten där, de berättar att husen skakar och bomberna slår ner runt omkring dem, säger Lisa, som tog emot sin bror.

Evakuerade svenskar med familjer, totalt 143 personer, landade på Arlanda under natten mot fredagen, däribland Barbara Zylberbring som varit på besök i Israel.

Evakuerade svenskar med familjer, totalt 143 personer, landade på Arlanda under natten mot fredagen, däribland Barbara Zylberbring som varit på besök i Israel.

Foto: Fredrik Persson/TT

Mellanöstern2023-10-13 00:41

Ombord på det av regeringen chartrade planet fanns totalt 143 personer, svenskar med familjer, enligt UD. Planet landade kort efter midnatt natten till fredag.

"Alla som var med på passagerarlistan och som tog sig till flygplatsen kom med flygplanet. Ingen lämnades kvar", skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Varma kramar mötte många i ankomsthallen. Många tänker på de som fortfarande är kvar i Israel. Bland dem Ben Auerbach och Barbara Zylbering som var på besök hos sina barn som bor i Tel Aviv. Även om de båda är glada för att vara tillbaka i Sverige blir Zylbering märkbart berörd av tanken på att barnen stannar kvar.

– Det är tufft, jag vill inte prata om det. Det är jobbigt, säger hon och frågar sig hur det kunde hända.

De upplever att israelerna är förvånade över vad som har hänt.

– Man litar så mycket på säkerhetstjänsten. Man känner sig väldigt trygg där i vanliga fall, säger Zylbering.

"Bomberna slår ner"

Bland de väntande anhöriga finns också Lisa som väntar på sin bror som försökt ta sig till Sverige så fort som möjligt.

– Det har varit läskigt att ha släkten där, de berättar att husen skakar och bomberna slår ner runt omkring dem, säger hon.

Lisa känner inte själv någon som dödats eller blivit kidnappad.

– Men jag har haft mycket kontakt med släktingar där och de är på begravningar varenda dag, de känner flera som mördats och kidnappats.

Eskalerade snabbt

En av dem som kom hem till Sverige natten till fredagen är Hannes Johansson som har varit med sin israeliska fru i Israel i ungefär en och en halv månad. De fick försöka ta sig hem efter att de märkt att situationen eskalerade snabbare än vanligt. De befanns sig på en ort omkring 50 minuter från Gaza.

– Väldigt mycket raketer. Men som tur nog inte syd nog att vara nära markstrider, säger han.

Linda Albady skulle fira sin 60-årsdag med vänner i Jerusalem.

– Det var min dröm att fira min födelsedag och vara hos mina vänner och bekanta som jag har i Israel, säger hon.

I stället har hon fått spendera tid i skyddsrum.

– Det var jättestressigt.

Nytt flyg på fredag

Ytterligare ett flyg har satts in på fredag kväll för de svenskar som meddelat att man önskar lämna, men som inte kunde erbjudas plats på det nu aktuella planet, enligt UD.

"Svenskar som är anmälda på svensklistan för Israel eller Palestina, och som uttryckt önskemål om att få lämna, kommer att bli kontaktade när plats och avgångstid finns", skriver UD:s presstjänst.

Utrikesminister Tobias Billström (M) uppger att arbetet med att bistå svenskar som fortfarande är kvar i området och som önskar lämna fortsätter.

"Situationen i Israel och Palestina är svår och oförutsägbar och insatsen har varit komplex. Jag är stolt över Utrikesdepartementet, ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem och deras insatser", säger han i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!