Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lägre medicindos om du är mer neandertalare

Har du en viss genvariant från neandertalare kan mediciner brytas ner långsammare, visar en studie från Karolinska institutet.

Har du en speciell genvariant från neandertalare kan din medicin behöva skräddarsys. Bild från en neandertalarutställning i Tyskland 2019. Arkivbild.

Har du en speciell genvariant från neandertalare kan din medicin behöva skräddarsys. Bild från en neandertalarutställning i Tyskland 2019. Arkivbild.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Medicin2022-08-20 03:31

Bland annat kan mediciner som smärtstillande, blodförtunnande och kolesterolsänkande medel behöva skräddarsys för att bättre passa patienter som bär på genvarianten, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi jobbar med att försöka förstå vad arvet från neandertalarna betyder för oss i dag och en genvariant vi fastnade för är en variant som påverkar hur kroppen tar hand om läkemedel, säger genetikforskaren Hugo Seeberg som leder studien vid Karolinska institutet.

– De som i normala fall ska ha två tabletter kanske i stället bara ska ha en om man har den här neandertalarvarianten, annars får man en för hög dos om kroppen inte bryter ner den, menar Hugo Seeberg.

Tidigare har genvariantens ursprung varit okänd men man vet nu att det är ett arv från neandertalarna som dog ut för cirka 30 000 år sedan.

En femtedel av alla européer bär i dag på genvarianten som gör att kroppen bryter ner vissa läkemedel upp till 70 procent långsammare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!