Det handlar om en “utomkroppslig transplantation" där en grislever anslutits till en donerad, hjärndöd man. Syftet med försöket, som gjordes vid University of Pennsylvania i USA, var att hitta ett sätt att hjälpa patienter med akut leversvikt, ett tillstånd med hög dödlighet.
Förhoppningen är att en grislever utanför kroppen skulle kunna fungera ungefär som dialysapparat vid njursvikt, menar Bo-Göran Ericzon, professor i transplantationskirurgi och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.
– I dag har vi inget som tillfälligt kan ersätta levern vid mycket svår leversvikt och hålla patienterna vid liv i väntan på en donerad lever, eller på att patientens egen lever ska återhämta sig i de fall där det är möjligt, säger han.
Ingen avstötning
För att inte djurorganet skulle stötas bort användes en lever från en gris vars arvsmassa “redigerats” för att inte upptäckas av det mänskliga immunförsvaret.
Preliminära resultat visar att det gick att leda patientens blod genom grislevern utan någon avstötningsreaktion under de tre dygn som försöket pågick.
Enligt de amerikanska forskarna ger det hopp till patienter som annars löper risk att dö i väntan på en levertransplantation. Bo-Göran Ericzon instämmer.
– Under några dygn, eller upp till en vecka, kanske grislevern kan bli ett sätt att hålla patienter vid liv, säger han.
Fler grisorgan
Däremot visar försöket inte om grislevern kan rena blodet eller utföra annat jobb som levern gör, eftersom mannen hade kvar sin egna friska lever. Nästa steg blir enligt forskarna att testa metoden hos en person vars egna lever avlägsnats.
De senaste åren har försök gjorts med att transplantera njurar från genmodifierade grisar till hjärndöda donatorer. Och två män har fått grishjärtan inopererade men båda avled inom några månader.