Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

AI tros kunna hitta "tyst mördare"

Tiotusentals svenskar dör varje år i hjärt- kärlsjukdomar. Nu tror sig forskare vid Karolinska institutet ha hittat ett sätt att ta hjälp av artificiell intelligens för att identifiera riskpersoner.

Karolinska Institutet i Solna. Arkivbild.

Karolinska Institutet i Solna. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Medicin2023-07-24 03:41

Åderförkalkning, lagringar av fett, bindväv och blodkroppar i blodkärlen som gör det svårt för blodet att passera, är en av de vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt och stroke.

Forskare vid Karolinska institutet har i en nyligen publicerad studie, tillsammans med kollegor vid Uppsala universitet och flera europeiska universitet, undersökt möjligheten att ta hjälp av artificiell intelligens för att identifiera personer som riskerar åderförkalkning, så kallad ateroskleros. Syftet är att kunna vidta åtgärder innan hjärt-kärlsjukdomen är ett faktum.

"Ateroskleros är en tyst mördare och våra resultat banar väg för precisionsmedicin i förebyggandet av hjärt- kärlsjukdomar relaterat till åderförkalkning", säger Bruna Gigante, en av rapportförfattarna och överläkare vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Forskarna har genom maskininlärning kombinerat klinisk och molekylär data med ultraljudsmätningar från deltagarnas halspulsåder. Man har därigenom fått fram en skala över hälsotillstånd för att hitta individer med låg, medelhög eller hög risk för hjärtinfarkt och stroke.

Enligt forskarna har skalan "i viss utsträckning" kunnat användas för att förutsäga risken för att utveckla åderförkalkning av halspulsådern. Förhoppningen är att den i framtiden ska bidra till mer exakta diagnosmetoder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!