Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

35 miljoner skolluncher hamnar i soptunnan

Förra året slängdes skolmat motsvarande 35 miljoner måltider, visar en ny kartläggning från Livsmedelsverket. Orsaken är att lunchmiljön i matsalen är för dålig.

Bättre matro skulle göra att barnen åt upp skollunchen och slängde mindre mat, anser Livsmedelsverket. Arkivbild.

Bättre matro skulle göra att barnen åt upp skollunchen och slängde mindre mat, anser Livsmedelsverket. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Mat2023-06-01 21:02

Skolkökens kostnader för livsmedel ökar. Samtidigt hamnar var sjätte portion skolmat i soptunnan, enligt myndigheten som undersökt kommunernas matsvinn under förra året. Sammanlagt slängs 35 miljoner skolluncher, antingen genom att eleven slänger maten eller att matbespisningen gör det. Matsvinnet kostar kommunerna 360 miljoner kronor per år.

Det finns alltså pengar att spara, men Livsmedelsverket anser att skolorna inte ska laga mindre mat. Detta eftersom eleverna äter mindre än rekommenderat vid lunchen, enligt andra undersökningar.

"Det är lätt att tänka att matsvinnet beror på att det lagas för mycket mat, men det stämmer inte. Problemet är i stället att lunchen är för stressig, att det är hög ljudnivå och få vuxna i matsalen eller att eleverna inte tycker om maten", säger Karin Fritz, projektledare och matsvinnsexpert på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Åtgärder för att minska matsvinnet borde därför riktas mot att förbättra lunchmiljön i skolan, menar hon. Det kan handla om att öka trivseln i matsalen, förändra schemaläggningen och ha tillräckligt med vuxna på plats.

184 av landets 290 kommuner deltog i kartläggningen. Det är den tredje undersökningen om matsvinn som Livsmedelsverket har gjort, men det går inte att jämföra med tidigare års undersökningar, bland annat eftersom kommunerna som rapporterar in matsvinnet varierar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!