Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rökt lax med örtsås

Går laxen via röken blir den mer festbetonad, i synnerhet om den varmröks. Servera den i generösa bitar, kall eller varsamt värmd till drygt rumstemperatur, med en kall örtsås till.

Guldskimrande varmrökt lax med kall örtsås och kokt potatis.

Guldskimrande varmrökt lax med kall örtsås och kokt potatis.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-15 08:35

Varmrökt lax med örtsås

För 4 personer, 20 minuter

4 portionsbitar varmrökt lax, cirka 150 g styck

Till örtsåsen:

2 dl mager crème fraiche

1 dl majonnäs

1 tsk mild vitvinsvinäger

2 msk av vardera hackad dill, gräslök och persilja

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

blandad sallad

citron

Gör så här:

1. Blanda såsen i god tid så att smakerna hinner utvecklas. Vispa samman crème fraiche och majonnäs. Bryt smaken med en skvätt vitvinsvinäger. Rör i hackade trädgårdsörter som dill, gräslök och persilja. Smaka av med salt och vitpeppar.

2. Koka potatis och förbered salladen.

3. Varmrökt lax kan ätas kall eller värmas lätt till drygt rumstemperatur ovanpå potatiskastrullen, eller ytterst varsamt inlindad i folie i ugn. Lägg upp och servera sås, potatis och citron till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!