Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gryta på grönsaker

Här kommer en gryta på enbart grönsaker, framför allt är det rotsaker som spelar huvudrollen. Både god och billig mat.

Fina rotsaker klarar sig bra utan kött i den vegetariska grytan.

Fina rotsaker klarar sig bra utan kött i den vegetariska grytan.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-31 08:35

Vegetarisk gryta med rostade rotsaker

För 4 personer, 45 minuter

6 fasta potatisar

2 rödlökar

2 morötter

1 liten kålrot

2 palsternackor

1/2 rotselleri

2–3 msk rapsolja

3 kvistar rosmarin

flingsalt och svartpeppar

Till tomatskyn:

1 liten hackad gul lök

1 dl hackad persilja

2 msk olivolja

1 liter vatten

4 msk konc. tomatpuré

2 tärningar vegetarisk buljong

1 lagerblad

2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

Att äta till:

gott bröd

Gör så här:

1. Dela potatisarna i klyftor. Skär rödlök och rotsaker i bitar. Tippa ut allt på ett ugnsfast fat och ringla över olja. Krydda med hackad, färsk rosmarin, flingsalt och svartpeppar. Rosta i ugnen på 225 grader i 10–15 minuter.

2. Fräs gul lök, tomatpuré, olivolja och persilja i kastrull. Späd med vatten, tillsätt buljongtärningar, lagerblad och en redning av majsstärkelse löst i vatten. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter.

3. Vänd ned rotsakerna och låt sjuda några minuter eller till dess att rotsakerna är mjuka med visst tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar. Servera med gott bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!