Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bönor med nytt sällskap

Bruna bönor med stekt fläsk är allt annat än färgglad mat. Twista till serveringen och det blir så mycket roligare – och godare att äta.

De klassiska bruna bönorna får ett lyft i både smak och utseende med nya tillbehör.

De klassiska bruna bönorna får ett lyft i både smak och utseende med nya tillbehör.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-13 08:35

Bruna bönor med fläsk, timjan och äpple

För 4 personer, 1 timme + blötläggning i 8 timmar alt. 15 minuter med färdigkokta bönor

5 dl bruna bönor

12 dl vatten

1 tsk salt

3 msk ljus sirap

1 msk ättika, 12 procent

1 krm svartpeppar

Att äta till:

500 g rimmat, magert fläsk utan svål

rapsolja

5–6 kvistar färsk timjan

1 rödlök

2 syrliga äpplen

blandade blad

Gör så här:

1. Skölj bönorna och låt dem sedan ligga i kallt vatten minst 8 timmar.

2. Häll bort blötläggningsvattnet, spola bönorna i durkslag, lägg dem i en kastrull och slå på vatten och salt. Koka upp, sänk värmen något och koka bönorna utan lock i cirka 1 timme, eller tills de är mjuka och vätskan simmig.

3. Smaksätt med salt, sirap och ättika i nämnd ordning. Avsluta med svartpeppar och hackad timjan.

4. Kärna ur äpplena, men behåll skalen på och dela i bitar. Skär rödlöken i bitar och fläsket i strimlor. Stek tillbehören i sparsamt med rapsolja på medelvärme i cirka 5 minuter. Krydda med svartpeppar. Lägg upp och garnera med timjan. Servera med blandade blad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!