Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu börjar meteorregnet Perseiderna

Från och med i natt kan du se det årliga meteorregnet Perseiderna. Det spektakulära fenomenet pågår under en veckas tid och syns som mängder av "stjärnfall" över natthimlen.

Meteorregnet Perseiderna är som mest aktivt natten mellan onsdag till torsdag. Arkivbild.

Meteorregnet Perseiderna är som mest aktivt natten mellan onsdag till torsdag. Arkivbild.

Foto: Blaine McCartney/AP/TT

Livsstil & fritid2020-08-11 18:45

Meteorregnet Perseiderna inträffar en gång per år, med start kring den 10 augusti. Fenomenet uppstår när jorden passerar genom ett område fyllt av utspridda små stenar som lossnat från kometen Swift-Tuttle.

Då kan man se mängder av ljusa streck, eller "stjärnfall", över den mörka himlen.

– När partiklarna krockar med jordens atmosfär upphettas de till flera tusen grader, och det är det ljusskenet vi ser, säger Johan Kero, forskare på Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Ju större stenarna är, desto tydligare blir strecken på himlen. Men det räcker med en sten stor som ett litet sandkorn för att vi ska se den från jorden. Antalet meteorer varierar från dag till dag, och mest aktivt är fenomenet natten mellan onsdag och torsdag.

Bäst chans i söder

Bäst chanser att se meteorregnet har man i landets södra delar där nätterna är mörkare.

– I norr har vi korta nätter. Dessutom är månen uppe under de få mörka timmarna, så det är svårt att se Perseiderna. Men vid optimala förutsättningar i södra Sverige kan man som mest se omkring 50 meteorer i timmen, säger Kero.

Perseiderna har fått sitt namn från att meteorerna verkar komma från området kring stjärnbilden Perseus, som syns på norra stjärnhimlen. Men i själva verket går meteorregnet att se över stora delar av himlavalvet.

Undvik störande ljus

Meteorregnet är som mest synligt sent på natten, när morgonen närmar sig.

Förutom att himlen ska vara fri från moln, så är det några andra saker man bör tänka på om man ska kunna se stjärnfallen.

– Man ska söka sig till en så mörk plats som möjligt, där ingen belysning stör. Sedan ska man undvika att ta fram telefonen, för den stör mörkerseendet. Dessutom kan det vara bra att lägga sig på rygg och titta uppåt, så man ser en större del av himlen, säger Johan Kero.

Perseiderna var ovanligt aktivt 1993, då man som mest kunde observera omkring 300 meteorer per timme.

Fakta: Meteorregn

Meteorregn syns som mängder av "stjärnfall" på himlen. De uppstår när jorden passerar genom en så kallad meteorström, bestående av utspritt stoft från kometer.

När ett meteorregn är som mest aktivt kan man se tiotals meteorer i timmen.

Meteorregnen kan vara i några timmar, upp till flera veckor. Hur långa de är beror på storleken på stoftområdet, som i sin tur beror på hur gammalt det är.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!