Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grillad fisk

Dags att grilla? Lax blir vansinnigt gott. Tillbehören är enkla, som smörstekt färskpotatis och en lättfixad rotfruktsstuvning.

Grillad lax med lättstuvade rotfrukter är mat med festkänsla.

Grillad lax med lättstuvade rotfrukter är mat med festkänsla.

Foto: TT

Livsstil & fritid2020-04-24 09:35

Grillad lax med rotfrukter

Till 4 personer, 35 minuter

600 g benfri laxfilé

1 msk rapsolja

500 g blandade rotsaker, exvis morot, kålrot, palsternacka och purjolök

1 msk smör

2 dl vatten

1 dl grädde

2 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt

Att äta till:

stekt, förkokt potatis

1 msk hackad gräslök

smör och rapsolja

citron

Gör så här:

1. Skala och skär rotsaker och purjolök i mindre bitar. Koka lätt i saltat vatten. Låt rinna av i durkslag. Fräs dem med smör i en kastrull, tillsätt vatten och grädde. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten till en lätt stuvning. Krydda med hackad timjan och sjud sakta i fem minuter. Salta och peppra.

2. Dela den kokta potatisen i halvor. Stek i lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt, peppar och finhackad gräslök.

3. Skär upp laxen i portionsbitar. Vänd dem i rapsolja och låt överflödet av oljan rinna av innan fiskbitarna grillas, eller steks, cirka tre minuter per sida. Avsluta med en nypa flingsalt. Servera med en kärnfri citronklyfta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!