Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slakt av ekologiska nötkreatur minskade

Slakten av ekologiskt uppfödda nötkreatur minskade under förra året jämfört med 2019, visar statistik från Jordbruksverket.

Andelen ekologiskt hållna nötkreatur som slaktas har ökat successivt sedan 2009. Arkivbild.

Andelen ekologiskt hållna nötkreatur som slaktas har ökat successivt sedan 2009. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Livsmedel2021-08-20 01:03

För drygt tio år sedan utgjorde slakten av ekologiskt hållna nötkreatur knappt 10 procent av den totala slakten av nötkreatur. Med åren har andelen successivt ökat och 2018 kom Sverige för första gången upp över 15 procent.

Förra året minskade dock slakten med två procent jämfört med 2019, visar ny statistik. Totalt uppgick slakten till 21 900 ton.

Även slakten av ekologiska får och lamm minskade medan slakten av grisar och slaktkycklingar ökade.

Leveransen av ekologisk mjölk till mejerierna ökade med nästan fyra procent förra året jämfört med 2019. Den ekologiska mjölken utgjorde drygt 17 procent av den totala mjölproduktionen i Sverige 2020.

Samtidigt som invägningen av mjölk ökade så minskade mejeriproduktionen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter med sex procent 2020 jämfört med 2019.

Invägningen av ekologiska ägg var i stort sett oförändrad mellan 2019 och 2020 – förra året var andelen ekoägg 16 procent av den totala invägningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!