Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya regler öppnar för äldre ägg på julbordet

Nya regler ska minska äggsvinnet i matbutikerna. Perioden för att sälja ägg förlängs från 21 till 28 dagar efter värpning. Så räkna med äldre ägg på det stundande julbordet.

Lagom till matfrossan under jul och nyår ändras reglerna för hur gamla ägg matbutikerna tillåts sälja. Arkivbild.

Lagom till matfrossan under jul och nyår ändras reglerna för hur gamla ägg matbutikerna tillåts sälja. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Livsmedel2022-12-12 20:58

Bäst före-datumet för ägg är sedan tidigare upp till 28 dagar men livsmedelsbutikerna har bara fått sälja dem i 21 dagar efter värpning.

Nu ändras det. De nya regler som trädde i kraft i torsdags ger butikerna möjlighet att sälja äggen under hela den 28 dagar långa perioden. Förhoppningen är att den extra veckan ska minska svinnet.

"Det här är EU-regler som Sverige och Livsmedelsverket länge arbetat för att ändra på. Det gör stor skillnad när butikerna inte längre måste slänga ägg som har en hel vecka kvar till bäst före-dagen", säger Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Ägg som förvaras kallt är dessutom ätbara även långt efter att bäst före-dagen passerats, påpekar Livsmedelsverket. Bäst före-datumet är satt utifrån att äggförpackningen förvaras i rumstemperatur. Råa ägg som står i kylskåp i runt 4 grader kan hålla i ytterligare flera veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!