Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Parisa Amiri drivs av kärlek till kultur

Programledare, föreläsare, moderator, journalist, poddare, redaktör och konceptutvecklare på tv. Åren mellan 20 och 30 har varit späckade av jobb för Parisa Amiri. Men inte mer än att hon också har lyckats vinna två säsonger av "På spåret" – och tv-publikens hjärtan:
–Det är så fint att få vara en del av den gemenskapen.

Journalisten och programledaren Parisa Amiri fyller 30 år den 23 juli.

Journalisten och programledaren Parisa Amiri fyller 30 år den 23 juli.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur och Nöje2020-07-23 07:50

Parisa Amiri har kört hårt med sig själv under decenniet sedan hon gick ut gymnasiet. Men lusten har fått styra och hon har haft väldigt roligt också. Efter en termin på juristlinjen blev hon erbjuden jobb på en tidning, och i mediabranschen har hon blivit kvar. Efter fem år som tidningsredaktör frilansar ho inom alla mediakanaler.

Drivkraften har varit suget efter att befinna sig mitt i nyhetsflödet.

– Och så drivs jag väldigt mycket av min kärlek till kultur och min fascination för frihetskämpar inom demokrati och politik.

Hon är påläst i allt från kultur till samhällsfrågor och medverkar som expert på populärkultur i både tidningar, radio och tv. På SVT har hon bland annat varit programledare för "Kobra", tv-serieexpert i "Babel bio" och pratshowvärd i "Edit". Kulturintresset går hand i hand med ett samhällsengagemang, där till exempel musik kan öppna dörren till ett samtal om det dödliga våldet bland unga i marginaliserade orter.

Samhällsengagerad

Just det är temat för dokumentärserien "Ut ur mörkret", som hon har varit redaktör för. Serien följer r&b-artisten Cherrie, som har förlorat flera vänner på grund av det dödliga skjutvåldet.

– Det oroar mig att det görs till en fråga om integration eller invandring, när det så tydligt handlar om orter som är övergivna när det gäller resurser och omtanke och samhällets inblick och framtidstro, säger Parisa Amiri.

Hennes utgångspunkt var att ta reda på hur unga människor i dessa orter ser på sin framtid. Vad det gör med en att växa upp i miljöer som svartmålas, i familjer som kanske plågas av fattigdom och problem.

– Jag är väldigt angelägen om att belysa hur viktigt det är för framtidstron, att man känner att samhället i stort sätter tillit till att man är begåvad. Alla måste få känna att de har potential och en ljus framtid.

Ditt engagemang, var kommer det ifrån?

– Jag har alltid varit en jobbig rättspatosperson. Jag var med i elevrådet, siktade på FN redan som barn, skulle bli advokat, hade allt utstakat.

Hon beskriver sig som ”en typisk lillasysterperson”. Han hade lätt för sig i skolan och gick ut med höga betyg.

– Men sedan var det också genomgående i mitt hem att man är solidarisk, man känner empati, man vet vilka privilegier man har och använder dem till att hjälpa andra.

Jobb på fritiden

Utöver de programproduktioner som hon har arbetat med anlitas Parisa Amiri ofta som expertröst inom populärkultur. Det finns en svag punkt med att ha sin hobby som ett jobb. Det är svårt att göra som andra och koppla av med en bok eller en tv-serie.

– Allt kan bli ett segment till podcasten eller en ny text eller ett frö till ett programformat. Och kultur är ju det som jag löpande bevakar. Jag har alltid anteckningsappen öppen på telefonen när jag kollar på film eller tv eller läser en bok eller lyssnar på musik.

Vad gör du för att rensa tankarna då?

– Då tittar jag på gamla Hollywoodfilmer. Jag ser så mycket "Ben Hur" och "Prinsessa på vift", och jag kollar på typ "Citizen Kane" en gång i månaden. Då kan jag slappna av lite grand.

På senare år har hon lagt mycket energi på podcasten där hon och Brita Zackari diskuterar aktuella ämnen. De kryssar fram mellan så vitt skilda ämnen som självmordsstatistik, norrländska noir-romaner, Black lives matter eller de senaste Hollywoodfilmerna i jakt på samhällsmönster och strukturer att dissekera.

– Med podcasten får jag bygga upp något långsiktigt, det är en liten miniverksamhet vi har, som kan grena ut i allt möjligt. Jag får kontinuitet och kan påverka och upplysa lyssnarna.

"Ett superstöd"

Utöver kommande tv- och scenproduktioner tänker hon fortsätta investera sin tid och kraft i podden. Hon har alltid drivit sig själv hårt och glömmer ofta bort att ha fritid. Det hoppas hon bli bättre på framöver.

Goda råd i den konsten har hon fått av Gunnar Wetterberg, sin tvåfaldige medtävlande i "På spåret". De har vunnit båda omgångarna, men däremellan har de uppenbarligen också hunnit tröska igenom Parisas livsfilosofi.

– Han har varit ett superstöd i det här med att man behöver sålla i vad man lägger tid och energi på, både privat och i karriären. Han är så otroligt rak med mig, på ett sätt som få andra är i mitt liv, säger hon.

– Det är något med Gunnar som gör att jag bara öser ur mig allting.

Fakta

Namn: Parisa Amiri

Fyller: 30 år den 23 juli 2020.

Gör: Journalist och programledare. Gör tillsammans med Brita Zackari podcasten ”Brita & Parisa”, en aktualitetspod om kultur och nyheter.

Bor: Stockholm.

Familj: Föräldrar och syskonbarn.

Så firar jag födelsedagen: ”Den ursprungliga idén att resa mellan olika öar i Medelhavet är inställd av pandemiskäl. Men jag har hyrt ett hus och ska vara med en liten grupp nära och kära. Det blir säkert bad och grill och absolut frågesport.”

Om att fylla 30: ”Jag har fått kämpa hårdare för att jag ofta har varit den enda kvinnan och den enda rasifierade personen i rummet. Dessutom har jag alltid var yngst i rummet på alla jobb. Det är klart att många arbetskamrater har betett sig ganska nedlåtande mot mig på grund av det. Jag hoppas att jag som lite äldre får vara ifred lite mer och inte måste bevisa mig för kollegorna.”

Tre förebilder: Amal Clooney, Tina Fey och Nora Ephron.

Blir lycklig av: ”Tävla, uppenbarligen. Att få ägna mig åt osunt stor kulturkonsumtion, och åt min familj.”

Saker som engagerar: Orättvisa, fördomar och ignorans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!