Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dags för surströmming – men tänk er för

Nu dukar landets surströmmingsälskare upp till fest. Alla kan äta av delikatessen – men unga och de som planerar att bli gravida bör inte äta fet Östersjöfisk så ofta eftersom den kan innehålla höga halter av miljögifter.

Unga bör inte äta surströmming så ofta eftersom den innehåller miljögifter. Arkivbild.

Unga bör inte äta surströmming så ofta eftersom den innehåller miljögifter. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kost2022-08-18 16:43

Surströmmingspremiären infaller alltid den tredje torsdagen i augusti. Strömmingen som hamnar i de konservburkar som länsas är framförallt fiskad i Bottenhavet och Bottenviken. Där har fet fisk ofta höga halter av miljögifterna dioxiner och PCB.

– Tyvärr har de här miljögifterna släppts ut i vår miljö och då hamnar de bland annat i fisken, säger Sabina Litens Karlsson som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Barn, ungdomar och den som vill bli gravid någon gång i livet bör inte äta fet Östersjöfisk oftare än två till tre gånger per år.

Skadligt för foster

Vuxna som inte planerar att bli gravida i framtiden kan äta sådan fisk en gång i veckan, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Ju äldre man blir desto större nytta har man av den här typen av fisk. Därför så behöver de inte ha samma råd som de här mer känsliga grupperna, säger Sabina Litens Karlsson.

Den som fått i sig större mängder av miljögifterna kommer att ha det lagrat i kroppen. Det kan sedan överföras till foster och spädbarn via moderkaka och modersmjölk.

– De är under utveckling och kan lättare ta skada.

Studier har indikerat att nyföddas hormonnivåer och födelsevikt kan påverkas om de utsatts för hög exponering av dioxin och PCB under foster- eller amningsperioden.

De visar också att barnets motoriska och kognitiva utveckling kan störas om de fått i sig miljögift.

– Om man får i sig mycket av de här gifterna som barn så skulle man kunna få en försämrad spermiekvalitet som vuxen, säger Litens Karlsson.

Sverige har undantag

Mängden miljögift i surströmming överskrider EU:s gränsvärden och därför borde den egentligen inte få säljas här. Sverige har fått ett undantag från den lagstiftningen, men det bygger på att Livsmedelsverket håller koll på halterna av miljögifter i fisken och informerar allmänheten om hälsoriskerna med att äta den.

Litens Karlsson betonar att det finns det många hälsosamma fördelar med att äta fisk. Det gäller dock att variera sitt intag, både vad det gäller fisksort och dess ursprung. På så sätt går det att få i sig viktiga näringsämnen utan för mycket skadliga ämnen.

– Fisk är nyttigt och de flesta behöver faktiskt äta mer.

Den senaste tiden har det kommit flera larmrapporter om att de kustnära fiskarna fått mycket mindre fångster än tidigare år. Det råder ingen brist på strömming i Östersjön, men de stora fångsterna tas upp av fartyg längre ut i havet med mindre maskor i trålarna.

Flera producenter av surströmming har i år varnat för att läget är akut.

Fakta: Kostråden

Barn, ungdomar, gravida, de som vill bli gravida längre fram i livet samt ammande bör inte äta dessa fiskar mer än två–tre gånger per år.

Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas.

Strömming/sill (inklusive böckling) från Östersjön och Bottniska viken.

Vildfångad sik från Vänern och Vättern

Vildfångad röding från Vättern

Ål

Källa: Livsmedelsverket


Fakta: Surströmming

Surströmming är sill/strömming som saltats lätt och därefter fått jäsa.

Den framställs vid Norrlandskusten och förpackas i konservburkar, av vilka årets produktion traditionellt börjar säljas tredje torsdagen i augusti.

Surströmming var vardagskost för bönderna vid Bottenviken och användes mycket som matsäck.

Mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd är klassiska tillbehör till surströmming.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!