Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Drottning Elizabeth hyllade krigets offer

75-årsdagen av andra världskrigets slut i Europa firades i coronapandemins skugga. Stats- och regeringschefer i bland annat Frankrike, Norge, Storbritannien och Tyskland deltog i högtidliga evenemang, men den vanliga folkfesten uteblev – nästan.

Krigsslutet i Europa uppmärksammas på fredagen bland annat vid minnesmärket Neue Wache i Berlin. Arkivbild från kung Carl XVI Gustafs besök på platsen 2016.

Krigsslutet i Europa uppmärksammas på fredagen bland annat vid minnesmärket Neue Wache i Berlin. Arkivbild från kung Carl XVI Gustafs besök på platsen 2016.

Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-05-08 08:30

– Ge aldrig upp! Misströsta inte!

Maningen kom från brittiska drottning Elizabeth vars hyllning till alla dem som offrat livet i andra världskriget sändes i tv på segerdagens kväll.

Den 94-åriga monarkens tv-framträdande inleddes med ett stycke av hennes far kung Georg VI radiotal som sändes den 8 maj 1945.

Drottningen påminde om de miljontals människor som förlorat sina liv så att "vi kan leva som fria människor i en värld av fria nationer".

– Vi ska och vi kommer att minnas dem, fortsatte hon.

We'll meet again"

I Storbritannien brukar annars veteraner hålla gatuparader, men dessa var inte tillåtna i pandemitider. Efter drottningens tal förenades dock tusentals britter genom att på gatorna invid sina hem gemensamt sjunga den klassiska "krigssången" We'll meet again".

I Oslo, där krigsslutet kallas frigjøringsdagen, släpptes en ensam vit fredsduva över Nobels Fredssenter, och kungafamiljen deltog i flera ceremonier.

I Berlin lade förbundskansler Angela Merkel, förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och andra tyska toppolitiker ner minneskransar i minnesmonumentet Neue Wache.

– Om vi inte håller ihop Europa, även under och efter denna pandemi, lever vi inte upp till den 8 maj, sade Steinmeier i sitt tal.

– Vi vill ha mer, inte mindre, samarbete i världen.

Spöklikt tomt

Senare på eftermiddagen talade Angela Merkel med USA:s president Donald Trump och de båda ledarna enades om att det är viktigt att hålla minnet av kriget och dess fasor levande.

Champs-Élysées i Paris rapporteras ha varit spöklikt tom när Frankrikes president Emmanuel Macron deltog i ett lågmält högtidlighållande vid Triumfbågen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!