Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordstor fossillobby på klimatmöte i oljeland

Framtiden för klimatbovar som olja, kol och naturgas står i fokus under COP28 – som syftar till att bromsa den skenande globala uppvärmningen. Samtidigt har rekordmånga lobbyister från fossilbranschen ackrediterat sig till klimatmötet i Dubai.

"Vår framtid är fossilfri", står det på aktivisternas tröjor under COP28 i Dubai.

"Vår framtid är fossilfri", står det på aktivisternas tröjor under COP28 i Dubai.

Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Klimat2023-12-05 10:22

Årets klimatmöte hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, en av världens största oljeproducenter som inte gjort någon hemlighet av att delegater som representerar fossila intressen är välkomna till bords.

COP28 är det största klimatmötet hittills – över 90 000 politiker, diplomater, journalister och representanter för företag och organisationer har anmält sig. Av dem har över 2 400 koppling till den klimatskadliga kol, olje- och gasindustrin, enligt en analys gjord av organisationer som motsätter sig delegater från fossilindustrin.

Rekordmånga

Årets fossillobby är rekordstor i klimatmötessammanhang och har fyrfaldigats från förra årets toppnotering på COP27 i Egypten. Det förklaras bland annat av ett nytt anmälningsförfarande som för första gången uppmanar deltagarna att redovisa vem de representerar eller vem som står bakom deras ackreditering.

Tillsammans är fossillobbyn fler än de delegater som representerar de tio länder som är mest sårbara för klimatförändringens effekter. Det handlar bland annat om representanter från franska fossiljätten Total Energies och italienska energikoncernen ENI medan EU har tagit med sig anställda från oljejättarna BP och Exxon Mobil.

Men aktivisterna bakom rapporten hävdar att de nya reglerna inte är den enda anledningen till den kraftiga ökningen.

– Det står inte för hela ökningen av lobbyisternas närvaro, säger George Carew-Jones, från Kick Big Polluters Out, till BBC.

– Samtalen ryktas kunna leda till framsteg när det gäller en utfasning av fossila bränslen. Fossilindustrin är här för att påverka det resultatet så mycket som möjligt.

2023 är ännu ett år med katastrofala konsekvenser i klimatförändringens spår. Extremväder har slagit hårt mot världens alla hörn, från enorma översvämningar i Libyen till svår torka i Amazonas.

Fossilt i fokus

Pressen växer på världens länder att under COP28 nå fram till en överenskommelse om att fasa ut alla fossila bränslen – roten till problemet med klimatförändringen – och inte bara viss kolkraft som man enades om i Glasgow häromåret.

Men många länder som har allt att vinna på motsatsen, exempelvis Saudiarabien, fortsätter att hålla emot i förhandlingarna, som ska avslutas under nästa vecka.

Förhandlare har på tisdagen lagt fram ett andra utkast till mötets slutdokument, som fungerar som en viktig politisk signal om riktningen framåt. Men det är 24 sidor långt och innehåller så pass många förslag att det inte går att dra några slutsatser om hur det ska sluta. När det gäller formuleringar om fossila bränslen finns en rad alternativ, från att fasa ut dem helt till att inte nämna dem överhuvudtaget.

Fakta: Fossila bränslen

Kol, bensin, diesel och naturgas är exempel på fossila bränslen. De är den största källan till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändring.

Fossila bränslen består av organiska kol- och väteföreningar i sediment eller sedimenterad berggrund. De är rester från små vattendjur och växter som har dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar under miljontals år. Genom att utsättas för ökande tryck och temperatur har de sakta omvandlats till kol, olja och gas.

Nybildning av fossila bränslen sker fortfarande, dock mycket långsamt jämfört med den takt i vilken det moderna industrisamhället förbrukar de långtidslagrade fossila bränslena.

Vid all förbränning bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten.

Koldioxidutsläppen skiljer sig åt mellan olika bränslen. Förbränning av kol ger upphov till högre utsläpp av koldioxid per energienhet än förbränning av olja och oljeprodukter som bensin och diesel.

Källa: Nationalencyklopedin, Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!