En regnig natt för tre år sedan tog sig en giftig orm in i ett enkelt hem i byn Pakri Dumri i indiska Bihar. Babita Devis make Tunnu Manjhi blev biten.
– Trots våra ansträngningar förlorade vi honom på väg till sjukhuset, säger Devis till India Today som i artikeln beskriver en "epidemi" av ormbett i delstaten i norra Indien.
Utan maken vid sin sida har Devis och hennes barn sjunkit djupare ner i fattigdom. Men deras öde är bara ett av många. Varje år blir upp till 2,7 miljoner människor bitna av giftormar och omkring 138 000 dör, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).
– Var fjärde till sjätte minut dör en person av ormbett, säger David Williams, expert på ormbett hos WHO, enligt nyhetsbyrån AFP.
Runt 240 000 människor får enligt experten bestående funktionsnedsättningar av giftet som kan orsaka förlamning, blödningsrubbningar och vävnadsskador.
Brist på behandling
De flesta offer lever i tropiska delar av världen, ofta där fattigdomen är utbredd. Barn drabbas hårdare på grund av sin kroppsstorlek. Ett stort problem är att det i vissa regioner inte finns tillräcklig tillgång till effektiva och säkra behandlingar, enligt Williams.
Många företag har slutat producera livräddande ormserum på grund av bristande lönsamhet, vilket enligt WHO har lett till allvarlig brist i Afrika och vissa asiatiska länder.
Extrema väderhändelser som värmeböljor, torka, skyfall och stormar väntas bli vanligare med klimatförändringarna. Negativa förändringar i ormarnas livsmiljöer ökar risken för att de flyttar på sig – och hamnar närmare bebodda områden eller på nya platser där det kanske inte finns erfarenhet av att hantera eventuella bett.
Ormbetten blir fler
"Klimatförändringarna kommer att förvärra problemet genom att påverka var, när och hur ormar delar utrymme med människor", skrev WHO i ett uttalande tidigare i år.
David Williams pekar särskilt på hur översvämningar ofta leder till fler ormbett.
De svåra översvämningarna i Nigeria har till exempel lett till "kritisk brist" på motgift sedan fallen av ormbett ökat. Att betten bli fler har också observerats i bland annat Pakistan, Myanmar, Bangladesh och Sydsudan i samband med stora översvämningar.
– Det här är ett problem som uppstår i många områden i världen där den här typen av katastrofer inträffar regelbundet, säger Williams.