Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljökämpen som dissar COP27

Han kommer från ett land där omkring 200 klimataktivister mördats de senaste fem åren – samtidigt som översvämningar och torka skördar ännu fler liv.
–När regeringen delar säng med kol- och oljeindustrin är det galenskap både för miljö och människor, säger Sonny Africa, klimatkämpe från Filippinerna.

Sonny Africa från Ibon Foundation, Filippinerna, anser att klimatarbetet måste komma underifrån i hans hemland.

Sonny Africa från Ibon Foundation, Filippinerna, anser att klimatarbetet måste komma underifrån i hans hemland.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Klimat2022-11-18 18:20

Strax innan han reste till Europa drabbades landet av en tyfon som kostade 150 människor livet. Klimatförändringar är en smärtsam verklighet för invånarna i ö-nationen Filippinerna. Trots det valde människorätts- och miljöorganisationen Ibon Foundation att skippa FN:s klimatmöte i Egypten. För en organisation med begränsade resurser var valet enkelt.

– Jag har ärligt talat inte haft några stora förhoppningar. Att det är nummer 27 i ordningen säger väl en del, vad har hänt fram till nu?

Sonny Africa, chef för Ibon, är på snabbesök i Sverige efter att ha deltagit i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Rådet granskar mänskliga rättigheter bland medlemsländerna och nu var det Filippinernas tur. Sonny Africa är positivt överraskad av Sveriges skarpa kritik mot situationen i landet.

– Först presenterar regeringen sin egen rapport och där är det bara solsken, regnbågar och enhörningar. Sedan får organisationer och andra medlemsstater säga sitt och det är inte alla som vågar vara ärliga, men det var Sverige.

Ett av de farligaste länderna

Organisationen Ibon arbetar för att öka civilbefolkningens rättigheter. Miljöfrågorna är centrala och det finns en stark klimataktivism i Filippinerna enligt Sonny Africa. Men de arbetar i hård motvind.

Under den förre presidenten Dutertes tid vid makten skedde en dramatisk ökning av våld mot människorätts- och miljöaktivister. Mellan 2016 och slutet av 2021 har 195 miljöaktivister mördats och enligt Global Witness rapport lyfts Filippinerna som ett av de farligaste länderna för miljöaktivister.

Samtidigt är landet, som består av drygt 7 100 öar, mycket påverkat av extrema väderhändelser i klimatförändringarnas spår.

Makten sammanflätad med kolindustrin

I somras valdes Ferdinand Marcos Jr till president. Sonny Africa har inga höga förväntningar på den nytillträdde ledaren. Men eftersom den nye presidenten är son till en tidigare diktator, som under 80-talet styrde Filipinerna med järnhand, har han ett uns hopp om att han kan komma att lyssna mer på omvärlden.

– Inte för att han värnar om mänskliga rättigheter och miljö utan för att bättra på sitt rykte och rentvå sitt namn, säger Sonny Africa.

På frågan om Africa ser optimistiskt på tillvaron svarar han ja. Han ser att klimat- och människorättsfrågor får allt större plats. Och det är trots allt viktigt att man träffas och pratar om det, som på COP27, anser han.

TT: Vad önskar du av världens ledare?

– Det är enkelt – sluta subventionera användningen av fossila bränslen och hjälp utvecklingsländerna att ställa om till förnybar energi. Det handlar inte om huruvida vi har en klimatkris, det handlar om att vi har några stora företag som gynnas av att vi fortsätter som vi gör.

Ministrar från kolindustrin

Där är det långt kvar i hans hemland påpekar han. President Marcos Jr har bland annat utsett chefen för landets största energikoncern och ägare av landets största kolkraftverk Aboitiz Power till energiminister. Även andra höga chefer från energijätten finns nu i regeringen. Landets kolanvändning ökar också stadigt.

Att synas utåt gynnar arbetet enligt Sonny Africa som "aldrig tackar nej till kaffe eller medier".

TT: Är du någonsin rädd på grund av det du gör?

– Filippinerna är ett farligt land att verka i som civilrättskämpe. Men jag är övertygad om att det är det enda sättet att nå förändring. Vi har också många samarbeten både i landet och internationellt vilket gör det svårare att angripa oss.

Fakta: Filippinerna

Filippinerna är en önation i Sydostasien, bestående av cirka 7 100 öar. 880 är bebodda. De två största är Luzon i norr och Mindanao i söder.

Landet blev självständigt 1946 och politiken och landets ekonomi har dominerats av ett litet antal förmögna familjer.

Ferdinand Marcos Jr, ofta kallad "Bongbong", tillträde som president i juni, 36 år efter det att hans far Ferdinand Marcos Sr tvingades lämna samma post. Ferdinand Marcos Sr styrde landet mellan 1965 och 1986.

Vice president är Sara Duterte-Carpio, dotter till den nu avgångne presidenten Rodrigo Duterte.

Filippinerna har demokratiskt styre, allmänna val hålls regelbundet men enligt många organisationer är röstköp vanliga och korruptionen utbredd.

Källa: Utrikespolitiska Institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!