Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lula vill ha klimattoppmöte i Amazonas

–Brasilien är tillbaka på världsscenen, sade landets tillträdande president Lula da Silva till en jublande folksamling på klimattoppmötet COP27 i Egypten.Han vill att klimattoppmötet 2025 ska hållas i Amazonas.

Lula da Silva vid klimattoppmötet COP27 i Egypten på onsdagen.

Lula da Silva vid klimattoppmötet COP27 i Egypten på onsdagen.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Klimat2022-11-16 15:57

Efter att ha träffat flera brasilianska guvernörer, bland annat från Amazonas, höll han ett kort tal framför en samling av människor på klimattoppmötet i Sharm el-Sheik, skriver nyhetsbyrån AP.

– Ni vet alla att vi kommer genomföra en stor kamp mot avskogning, sade han.

Lula sade också att han rekommenderar FN att hålla klimattoppmötet 2025 i Amazonas, eftersom det är dags att "människor som försvarar Amazonas och försvarar klimatet får lära känna regionen på nära håll".

Under sitt tal gav han även flera kängor till den avgående presidenten i Brasilien, Jair Bolsonaro, som under sin tid vid makten bland annat har motarbetat organisationer som vill skydda regnskogen.

Lula da Silvas närvaro på klimattoppmötet har varit uppmärksammat eftersom han har lovat att återuppta kampen mot avskogningen, som han påbörjade vid sin tid som president i landet mellan 2003 och 2010.

Den tillträdande presidenten är också tydlig med att han ställer sig bakom en klimatfond som ska kompensera länder som drabbas av naturkatastrofer kopplade till klimatförändringar.

– Det är oerhört brådskande att vi får på plats nödvändiga system för det, säger Lula under mötet som till stor del handlat om just ekonomisk utjämning mellan länder som släpper ut och länder som drabbas hårdast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!